Havacılığın Acımasız Öğretmenleri; Uçak Kazaları

Havacılıkta da birçok farklı sektörde olduğu gibi küçük ya da büyük kazalar yaşanmaktadır. Havacılığın en acımasız öğretmenidir kazalar. Atlanan, unutulan küçük detaylar, yapılan çok önemsiz gibi görünen hatalar büyük felaketlere yol açabilmektedir. Oluşabilecek en küçük kazalar bile insan hayatına mal olabilir, şirketlere ve ülkelere onarılması güç zararlar verebilir. Bu nedenle en ufak bir sorunun bile titizlikle araştırılıp düzeltilmesi yönünde tüm çabaların sarfedildiği ve düzeltilene kadar da uçağın ya da ekipmanın kullanılmadığı bir sektördür.

 

Hatayı en aza indirmek ve olası kazaları önlemek amacıyla birçok prosedür, kontrol listesi, çoklu kontrol sistemleri ve uygulamaları mevcuttur. Her ne kadar yüksek teknolojinin hakim olduğu bir sektör de olsa nihai karar mekanizmalarında insan egemenliği vardır. İnsan faktörünün olduğu her sektör gibi havacılık sektöründe de hatalar ve dolayısıyla kazalar kaçınılmazdır. Teknisyenin gözünden kaçan bir sorun, uçuş ekibinin vereceği yanlış bir karar, yer personelinin kurallara uygun davranmaması, hava trafik kontrolörün anlık dalgınlığı faciaya neden olabilir. Bunlara ek olarak çevresel faktörler de önemli etkenlerdir.

 

Büyük uçak kazaları denildiğinde aklımıza öncelikle yolcu uçağı kazaları gelir doğal olarak. İnsan faktörü kazanın önemini ve gündemde kalış süresini belirler. Küçük bir yolcu uçağının düşmesi ile büyük bir yolcu uçağının düşmesi kamuoyunda aynı etkiyi yapmaz. Hele ki düşen uçak havacılık tarihi için önemli bir yere sahip mihenk taşı olmuş bir uçaksa etkisi daha da büyük olur. Tıpkı herhangi bir yolcu gemisi kazası ile Titanik kazasının aynı şekilde değerlendirilmediği gibi. Air France’ın Concorde’ unun ve  Japan Airlines’ ın B747 tipi uçağının düşmesi hala hatırlanan büyük kazalardandır. 

 

Biz hava kargocular için de tarihte böyle büyük etkiler yaratan kargo uçağı kazaları yaşanmıştır. Ancak yolcu uçağı kazalarında olduğu gibi fazla sayıda can kaybı yaşanmadığı için çok fazla gündem teşkil etmemişlerdir. Kazalarda en çok gündeme gelen tabii ki hayatlarını kaybeden insanların hikayeleridir, ne kadar çok insan varsa o kadar farklı hikaye vardır ve bu da doğal olarak kamuoyunu duygusal olarak  etkiler. Kargo uçağı kazalarında az kayıp yaşanması nedeniyle etki gücünü daha az olur demiştik ama tarihte bunun da acı bir istisnası yaşanmıştır.

 

El Al havayollarının 1862 sefer sayılı Amsterdam-Tel Aviv uçuşunda yaşanan kaza yukarıda bahsettiğimiz iki nedenden dolayı büyük ses getirmiştir. Kaza yapan uçağın efsane bir uçak olması ve 43 kişinin hayatını kaybetmesi büyük etkinin nedenlerindendir. Diğer önemli bir neden ise önlenebilir bir kaza olmasıdır. Eğer bu olaydan yaklaşık bir yıl önce yaşanan China Airlines 358 sefer sayılı uçak düştükten sonra gerekli önlemler alınmış olsaydı belki de bu ikinci felaket hiç yaşanmayacaktı.

 

B747 namı diğer "Jumbo Jet” Boeing şirketinin hala üretimini sürdürdüğü efsane uçaklarından biridir. Bu uçak üretildiği dönem için havacılığın yönünü değiştiren bir ulaşım aracıydı, hala da bu önemi devam etmektedir. Dönem içerisinde sorunlar yaşasa da gelişen modelleriyle üretim bandında kalmaya devam ediyor. Bizim açımızdan önemli diğer bir önemli özelliği ise tasarım aşamasında yolcu uçağı olarak ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra kargo uçağı olarak devam edebilecek şekilde, "dönüştürülebilir” olarak tasarlanmış ve üretilmiş olmasıdır. Bu o dönem için inanılmaz bir ileri görüş ve planlama örneğidir. B747 kargo uçağı olarak ilk ölümlü kazasını 19 Şubat 1989 yılında yaşamıştır. Flying Tiger Line havayolunun 66 sefer sayılı B747-200F tipi uçağı Subang uluslararası havalimanı yakınlarında hava trafik kontrol hatası sonucu düşmüş ve 4 kişilik ekibi hayatlarını kaybetmiştir.

 

El Al  Havayollarının bu uçağı 1979 yılında kargo uçağı olarak üretilmiş ve teslim edilmiştir. İsrail sivil havacılığı kayıtlarına 4X-AXG kuyruk adı ile tescil edilmiştir. Kazanın yaşandığı tarih olan 4 Ekim 1992 tarihine kadar da herhangi bir sorun yaşamadan uçuşlarına devam etmiştir.

 

04 Ekim 1992 günü New York JFK havalimanından, Amsterdam Schiphol havalimanına kargo ve yakıt almak için iniş yapan uçak bu işlemler tamamlandıktan sonra Tel-Aviv’e gitmek üzere havalandı. Uçağın kalkışından kısa bir süre sonra sağ taraftaki motorlardan 3 numaralı motorun kopması ve kopan bu motorun önce kanadın hücum kenarına daha sonra da 4 numaralı motora çarpması sonucu  4 numaralı motoru da kopartmasıyla uçak uçuş yeteneğini kaybetti. Sonrasında ekip Schiphol havalimanına acil iniş yapmaya çalıştıysa da kopan motorun kanada verdiği zarar nedeniyle bunu başaramadı ve yakınlardaki bir yerleşim birimindeki apartman bloklarına çarptı. Böylece bu kargo uçağı kazası havacılık tarihi kayıtlarına büyük bir kargo uçağı faciası olarak geçmiştir.

 

China Airlines kazası sonrası aynı şekilde El Al uçağı da düşünce tüm B747 uçakları yere alınmış ve kazanın nedeni bulunup sorun giderilene kadar uçuşları durdurulmuştur. Yapılan araştırmalar sonucunda NASB(Netherlands Aviation Safety Board) kazanın nedeni olarak uçağın motorlarını gövdeye bağlayan parçanın mukavemetinin yeterli olmaması ve dolayısıyla metal yorgunluğu yaşaması ayrıca bu parçaları birbirine bağlayan yaklaşık 14cm lik "pin”in de doğru şekilde dizayn edilmemiş olduğu için yeterli mukavemeti sağlamadığından dolayı gerçekleşmiş olduğunu açıklamıştır.

 

Bu kaza raporu sonrası NTSB(National Transportation Safety Board) da FAA(Federal Aviation Administration)’a gerekli önlemleri almaları ve sorunlu parçaların yeniden dizayn edilip tüm uçaklarda değiştirilmesini ayrıca bu parçaların kontrol sıklığının da daha kısa sürelere indirilmesi direktifini vermiştir. FAA  da bu konudaki talimatları Boeing firmasına iletmiş ve ilerleyen dönemlerde gerekli kontrolleri gerçekleştirmiştir.

 

Havacılıkta en ufak bir hatanın dahi felaketlere neden olabileceğinin ve uçağın çok küçük bir parçasının işlev dışı kalmasının bütün sistemi nasıl devre dışı bıraktığı bıraktığının çok acı ve öğretici bir örneğidir bu kaza. "Bir zincirin gücü en zayıf halkası kadardır” sözünün de acı bir doğrulamasıdır aynı zamanda.

 

Herkese kazasız, kırımsız ve kazançlı uçuşlar dilerim…  

   

Taner AKSOY


18.09.2014 Perşembe
Anahtar Kelimeler
Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız