GEÇMİŞTEN GELECEĞE UTİKAD EKİBİ, U-ETDS WEBINAR'I DÜZENLEDİ
Geçmişten geleceğe UTİKAD ekibi, U-Etds Webinar'ı düzenledi.
28.12.2020 Pazartesi
UTİKAD'ın 38. Seçimli Olağan Genel Kurulu'nda yönetime aday olan "Geçmişten Geleceğe" Ekibi, yeni yıl itibariyle uygulanmaya başlanacak Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) hakkında webinar organize etti. Yüze yakın lojistik şirketi temsilcisinin katıldığı çevrimiçi seminerde, katılımcıların sisteme dair soruları da yanıtlandı.
UTİKAD yönetimine talip olan Geçmişten Geleceğe Ekibi, pandemi nedeniyle ertelenen seçimlere hazırlık çalışmalarını sürdürürken, sektöre ilişkin bilgilendirme toplantıları da organize ediyor.
1 Ocak 2021 tarihi itibariyle uygulamaya girecek Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) sistemine ilişkin düzenlenen çevrimiçi etkinlikte, Geçmişten Geleceğe Ekibinde yer alan SGS TransitNet Genel Müdürü Mine Kaya ve SOFT İş Çözümleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ergin Kargalıoğlu güncel bilgileri katılımcılar ile paylaştı ve soruları yanıtladı.
Video konferans uygulaması Zoom üzerinden gerçekleştirilen ve yaklaşık yüz lojistik şirketi temsilcisinin katıldığı etkinlikte, sistemin kimleri kapsadığı, sağlayacağı faydalar ve veri girişinde dikkat edilmesi gereken konular ele alındı.
Etkinlikte konuşan Mine Kaya, uygulamanın devreye girmesiyle taşımacılık faaliyetinde bulunan firmaların taşıdıkları eşya, kargo ve yolcu hareketlerinin elektronik olarak gerçek zamanlı takibi, değerlendirilmesi ve denetiminin mümkün hale geleceğini söyledi. Kaya, sistemdeki yeni düzenlemelerle TİO Yetki Belgesi'ne sahip (R1 ve R2 Yetki Belgeleri dahil) firmaların U-ETDS Sistemine giriş yapma yükümlülüğünün kaldırıldığını açıkladı. Yük bildirme sorumluluğu ve yetkisinin yalnızca taşımayı gerçekleştiren firmaya (plakanın kayıtlı olduğu belge sahibi firmaya) verildiğinin altını çizdi.
Veri girişleri belirlenen süre içinde girilmeli!
Ergin Kargalıoğlu yaptığı konuşmada, Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) beyanlarının e-devlet ya da bakanlık sistemleri ile entegre çalışan web servisleri aracılığıyla yapılabileceğini açıkladı. Araç ve sürücü bilgileri ile gönderici-alıcı ve yük bilgilerinin hareket saatinden sonra en geç 6 saat içinde sistemlere girilmesi gerekeceğini belirten Kargalıoğlu, bu sürenin kurye-kargo işletmecileri için kargo kabulünden sonra en geç 6 saat olarak düzenlendiğini belirtti. Tehlikeli madde taşıyan araçlar için ise beyan girişlerinin aracın hareketinden önce tamamlanması gerektiğini vurguladı. Kargalıoğlu, son düzenlemeyle birlikte taşıma ücretinin bildirilme zorunluluğunun da kaldırıldığını açıkladı.
Uygulamanın devreye girmesiyle birlikte online denetlemenin artacağına da değinen Kargalıoğlu, sürücülerin çalıştığı sürelerden, araçların karbon salınımlarına ve çevreye etkilerine kadar sektöre ait birçok konuda istatistiki bilgi elde edileceğini ifade etti.
Sunumun devamında sektör temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Ergin Kargalıoğlu ve Mine Kaya, toplantı katılımcılarına teşekkür etti.