AKTAY: AVUSTRALYA VE YENİ ZELANDA DESTİNASYONLARI ÖNCELİĞİMİZDİR!
Singapore Airlines Cargo’nun GSA Havalimanı Müdürü olarak görev yapan Sayın Mustafa Aktay ile Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı gündemi ve Singapore Airlines Cargo olarak sundukları hizmetler konulu bir röportaj gerçekleştirdik.
05.10.2018 Cuma
Türkiye’de İstanbul Atatürk Havalimanına tarifeli sefer düzenleyen Singapore Airlines’ın kargo GSA’lığı Dinamik Uluslararası Taşımacılık tarafından yapılıyor. Singapore Airlines Cargo’nun GSA Havalimanı Müdürü olarak görev yapan Sayın Mustafa Aktay ile Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı gündemi ve Singapore Airlines Cargo olarak sundukları hizmetler konulu bir röportaj gerçekleştirdik.
B777-200 tipi yolcu uçaklarıyla haftada beş gün Türkiye’ye sefer düzenleyen Singapore Airlines her seferinde 12 ila 15 ton arası kargo kapasitesi sunduğunu belirten Aktay, Avusturalya ve Yeni Zelanda destinasyonları için sunduğu Singapur aktarmalı servislerle acentelere kaliteli hizmet sunduklarını bildirdi.
Yeni Havalimanına geçiş sürecine dair değerlendirmelerin yanı sıra kendilerine E-Freight ve Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı sektörü hakkında sorular yönelttik. Röportajımız aşağıdaki gibidir.
Bize kendinizden ve kariyerinizden bahsedebilir misiniz?
Evli ve 1 çocuk babasıyım, Trakya Üniversitesi Elektronik ve Telekomünikasyon bölümünden mezun olduktan sonra bir süre mezun olduğum bölümle ilgili çalışmalar yaptım.
2008 yılından bu yana havacılık sektöründe yer alıyorum, ilk olarak hali hazırda Singapore Airlines ve Lot Polish Airlines GSA’lığını yürüten Dinamik Uluslararası Taşımacılık merkez ofisinde görev yapmaya başladım, 2011 yılından bu yana da Singapore Airlines ofisinde görev yapmaktayım.
Singapore Havayolları olarak yapılanmanızdan, filonuzdan, grup havayollarından/şirketlerinizden ve sunduğunuz hizmetlerden bahsedebilir misiniz?
Singapore Havayolları 50 yılı aşkın suredir hizmet vermekte ve şu an Singapur Changi Havalimanından haftalık 900’ün üzerinde 35 ülkede 100’u aşkın destinasyona uçuş yapmaktadır.
Yine Singapur Changi Havalimanından grup şirketlerimiz Silk Air ve Scoot Havayollarıyla ortak uçuşlarımızla da servislerimiz mevcuttur.
Singapore Airlines Group şirketlerinin toplamda 7’si kargo uçağı olmak üzere 186 uçağı bulunmaktadır.
Singapore Airlines Cargo (SIA Cargo) hem bünyesinde bulunan kargo uçaklarını hem de belly kapasitesini yönetiyorsunuz. Ayrıca Silk Air’in kapasitesini de kullanabiliyorsunuz. Yoğun yükleme yaptığınız diğer destinasyonlar ve sunduğunuz kapasiteler nelerdir. Kısa ve orta vadede Türkiye’ye tarifeli kargo uçağı seferi düzenlemeyi planlıyor musunuz?
İstanbul Atatürk çıkışlarımızda yaz tarifesinde haftada 5, kış tarifesinde haftada 4 sefer olarak B777-200 tipi yolcu uçaklarımızla servisimiz mevcut ve yeni havalimanıyla birlikte seferlerimizi arttırmayı planlıyoruz. Sefer başı 12 ila 15 ton arası yükleme yapabiliyoruz.
Singapore Airlines ve Silk Air için yayınladığımız listede yer alan tüm destinasyonlar için hizmet versek de özellikle North Asia ve South West Pacific bölgelerin için sunduğumuz kapasite ve servis diğer bölgelere göre daha fazla diyebiliriz.
Kısa vadede zor gözükse de Yeni Havalimanının tam olarak hizmet vermeye başlaması ve ihracatçılarımızın taleplerinin artması durumunda Singapore Airlines tarifeli kargo uçağını gündemine mutlaka alacaktır.
Singapore Airlines olarak Türkiye çıkışlı kargolarda birçok destinasyon için geçerli olsa da Avusturalya destinasyonlarında haklı bir bilinirliğiniz var. Avusturalya servisleriniz hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz? Rekabet konusunda nasıl farklılaşıyorsunuz?
Sadece Avustralya değil, Yeni Zelanda’da Auckland (AKL) başta olmak üzere Christchurch (CHC) ve Wellington (WLG) içinde yoğun olarak yükleme yapıyoruz. South West Pacific olarak adlandırılan bu bölge bizim önceliğimizdir.
Sydney (SYD) ve Melbourne (MEL) için Singapur noktasından her gün geniş gövdeli 6, Auckland (AKL) içinde 3 seferimiz mevcuttur. Bu seferlerin yani sıra haftalık 1 veya 2 sefer freighter seferlerimizde oluyor.
Bu bölgede yer alan Adelaide (ADL), Perth (PER), Brisbane (BNE), Canberra (CBR), Christchurch (CHC) ve Wellington (WLG) içinde her gün geniş gövdeli uçaklarla servisimiz mevcuttur.
Merkez ofisimizden haftalık olarak uçakların doluluk durumlarını belirten bir chart alıyoruz ve bu bilgi dahilinde en iyi servisi nasıl vereceksek bu şekilde çalışmalarımızı yönetiyoruz. Eğer kargo aktarma noktasında kalacak ve transit süre uzun sürecekse bu bilgiyi acentemizle mutlaka paylaşıyoruz.
Geçiş alamayacağımız destinasyonlar içinde müşterilerimize alternatifleri değerlendirmeleri konusunda uyarılarda bulunuyoruz.
Servis kalitemizi en üst düzeyde tutmak ve müşteri memnuniyeti bizim için çok önemli.
2018’deki hedeflerinizi yakalayabilecek misiniz? 2019 hedefleriniz nelerdir?
2018 Eylül sonuna kadar olan hedeflerimizi yakaladık, Yılın geri kalanı içinde hedefimiz bu yönde olacaktır.
2019 ve sonraki yıllar için hedeflerimiz bir önceki seneyi hem tonaj / revenue hem de servis kalitesi açısından geçmektir.
Yeni Havalimanının Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı sektörünü nasıl etkiyeceğini düşünüyorsunuz?
Yeni Havalimanı tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde sadece kargo değil yolcu içinde mutlaka olumlu etkileri olacaktır ama maalesef şu an belirsizlikler çok fazla.
Tam anlamıyla bitmeden açılması herkes için bir handikap.
Ulaşım başlı başına bir sorun olarak gözüküyor, ulaşım için sadece yolcuların nasıl gelip gideceği değil, havalimanında görev yapan ve her gün gelip-gitmek zorunda olan binlerce personelinde düşünülmesi gerekmektedir. Bu nedenle metro çalışmalarının öncelikli olması büyük önem taşıyor.
29 Ekim 2018’de yeni havalimanına taşınma konusunda hala net olmasa da bazı bilgiler var. 29 Ekim 2018’de ön bir açılış yapılacağı ancak nihai açılışın 1 Ocak 2019’da olacağı dedikoduları dolaşıyor. Singapore Airlines olarak ne kadar süre sonra Yeni Havalimanında uçuşlarınızı icra etmeyi planlıyorsunuz? Ne gibi muhtemel sorunlarla karşılaşır.
Ayni bilgiler bizlere de geldi, yakın zaman içerisinde netleşecektir mutlaka.
Biz GSA, handling firmamız ve Singapore Havayolları olarak planlamalarımızı yeni havalimanına göre yapıyoruz. Havalimanı açılır açılmaz uçuşlarımızı icra etmeye başlayabiliriz.
Bayrak taşıyıcı havayolu freighter seferlerinin minumum 6 ay – 1 yıllık süre zarfında Atatürk Havalimanından icra edileceğini açıkladı. Yeni havalimanı ile Atatürk Havalimanı arasında kargo getirip götürecek tır tedarikçileriyle anlaştığı biliniyor. Açılıştan sonra bile kargo kabül, elleçleme ve handling konusundaki operasyonlardan dolayı çoğu süreç uçaklar Yeni Havalimanına inse bile Atatürk Havalimanından yürüyecek gibi duruyor. Bu süreçte sizlerin yetkili antreponuzda mal kabul ve mal teslim süreçleri nasıl ilerleyecek?
Yetkili antrepomuz yeni havalimanın açılışıyla birlikte hazır olacaklarını ve kargo kabulünün yeni antrepolarından yapabileceklerini bize bildirdi. Yine de iş devamlılık planlarımıza göre Atatürk Havalimanı’ndaki antreponun da gerekli duyulması halinde işlemlere bir sure daha devam edeceği söyleyebiliriz.
Bozulabilir kargolarda özellikle kiraz mevsiminde aranan bir havayolusunuz bu alanda hangi destinasyonlar için daha yoğun servisler sunuyorsunuz.
Yaz döneminde 2,5 - 3 aylık bir periyotta yoğun olarak kiraz ve kayısı taşıması yapıyoruz. Yoğun olarak Singapur için taşıma yapsak da Hong Kong (HKG) içinde ara ara taşımalarımız oluyor. Yıllık ortalama 100 ila 150 tonluk bir taşımamız oluyor.
Acentelere e-AWB konusunda ne hizmetler sunuyorsunuz? Türkiye’de tam olarak E-Freight projesi ne zaman yürürlüğe girer sizce? Kazanımları neler olur.
Singapore Airlines olarak alt yapımız e-AWB konusunda hazır, personelimiz gerekli bilgi donanımına sahip. En son aldığımız verilere göre İstanbul Atatürk çıkışlarımızdaki taşımalarımızın %53’unu e-AWB olarak yapmışız. Acentelerimizin de bir an önce IATA Multilateral anlaşmasını yapıp altyapılarını e-AWB kesebilecek durumuna getirmesi gerekmektedir.
Hali hazırda biz acentelerimizin sorun yaşamaması adına tüm FWB / FHL mesajlarını kontrol etmeye ve eksik gördüğümüz taktirde düzeltmeye çalışıyoruz. Bu nedenle düzenlenen MAWB / HAWB'ler da istenilen bilgilerin (TAX numaraları, HS kod vb) eksiksiz bir şekilde yazılması gerekmektedir.
E-Freight kısa vadede bir hayal gibi gözüküyor.
Sizce Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı sektörünün gelişimini engelleyen sorunlar nelerdir? Bu sorunlara olan çözüm önerileriniz nedir?
Türk hava kargo sektörünün diğer ülkelerle rekabet edebilmesi için aşağıdaki hususlarda çözümler üretilmesinde fayda görüyoruz:
a) Transit kargo rejiminin kolaylaştırılması. Aksı taktirde 3. Havalimanında sunulacak olan kargo tesis kapasitesinin ve yeni gelecek hava yollarının sunacağı ek kapasitelerin doldurulması mümkün değildir. Ancak transit rejimi kolaylaştırıldığı taktirde, diğer taşıma modlarının da devreye sokulması ile Avrupa’daki Frankfurt (FRA), Londra Heathrow (LHR), Amsterdam (AMS) havalimanları gibi Yeni Havalimanı transit geçişler için bir tercih olarak kullanılabilir.
b) Kalifiye eleman problemi. Özellikle yabancı dil sorunu.
c) Acente, GSA ve gümrükleme firmalarında çalışan saha elemanlarının eğitim düzeylerinin yükseltilmesi
Görüşmemizin sonunda Singapore Airlines’ın GSA firması olarak Dinamik Uluslararası Taşımacılık’ın yetkilileri olan Sayın Süleyman Aydemir ve Sayın İbrahim Özönder’e ayrıca teşekkürlerini sunan Aktay’ın aracılığı ile 36 yıllık tecrübeleriyle tüm sektöre deneyimlerini aktaran Sayın Süleyman Aydemir ve Sayın İbrahim Özönder’e bizlerde teşekkürü borç biliriz.