Kayıp Yolcu Bagajları ve Kargolar


Birçoğumuz konuşmalarımızda işin doğası gereği problemler ve aksaklıklar ile karşı karşıya kaldığımızı iletiriz. Bu söylem ilk anlamda bir açıklama olarak göze çarpsa da bu açıklamanın kişiler üzerinde ne şekilde kabul gördüğü tartışılmaktadır.

 

Klasik bir örnek ile; Bursa’daki otomotiv yan sanayi üretim bandına yetişecek bir yüklemenin Almanya’dan İstanbul’a sevkinde 1 kaplık malzemenin eksikliğinin tespiti, ilgili havayolunun Almanya Köln Havalimanı gümrüklü ambarında ve İstanbul Atatürk Havalimanı gümrüklü ambarında bulunamama durumudur;  bu üzücü örnekte ciddi araştırmaların kısa sürede sağlanması ve olumlu bir sonuç alınması gerekmektedir.

 

İlgili kargoların çıkış noktasında tüm kontrollerinin sağlanması, etiketleme ve barkodlamaların gerçekleştirilmesi, güvenlik kontrollerinin akabinde uçak içerisinde uygun palet / konteyner yüklenmesi ve bu sürecin takibi sistem içerisinde kısa sürede sağlanabilir ancak bu süreç  içerisinde insan faktörünün varlığını göz ardı edemeyiz. Ilgili sürecin her noktasında görev alan bireylerin olumsuz etkileri ciddi problemler yaratabilmektedir.

 

Bu durumda, ilgili ana taşıyıcıların çıkış ve varış noktalarında kullanmakta oldukları handling firmaları, gümrüklü depolar, ekipmanlar ve özellikle görevlendirilen bireylere ciddi işler düşmektedir. Olası bir basit hata ya da kontrolsüzlük kısa sürede çözülemeyecek problemler yaratabilir. Bu durumda örneğin Avrupa’da bir ülkeyi ziyaret eden Afrikalı bir turistin ölmesi sonucu, cenazesinin ülkesi yerine başka bir noktaya gönderilmiş olması örneği ile karşılaşmamız da kaçınılmaz olacaktır.

 

Kargo kayıpları, tüzel kişilerde daha ciddi maliyetler yaratırken, yolcu bagajındaki kayıp ve gecikmeler ise maddiyat ve zaman kayıplarını beraberinde getirir, İsrail’den İstanbul’a toplantıya gelen yetkilinin bagajının kaybolması ve üç günlük ziyaret için İstanbul’da kendisine kıyafet satın almak zorunda kalması ve dosyalarının kaybolmuş olması inanın üzücüdür.

 

Yolcu bagajı ya da kargoda hasar ve kayıp durumlarında IATA’nın belirlemiş olduğu kurallar çerçevesinde ödeme yapılması ile hasar durumu karşılanabilmektedir. Son yıllarda özellikle kargolar için özel sigorta ile olası olumsuz durumlar ve maddi kayıpların önüne geçilmesi durumunun arttığı gözlenmektedir.

 

İlgili problemleri yaşamamak adına herkesin üzerine düşen görevi yapması gerekmektedir.

            


10.11.2014 Pazartesi
Anahtar Kelimeler
Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız