İLK ÜRETİLEN BELUGA EMEKLİYE AYRILDI
İlk üretilen Beluga nakliye uçağı Birleşik Krallık’taki Broughton tesisinden son uçuşunu yaparak Airbus’ın Hamburg tesislerinde emekliye ayrıldı.
02.05.2021 Pazar

Dünyanın en büyük uçaklarından Beluga’nın ilk üretimi son uçuşunu yaparak gökyüzüne veda etti.

 

 

Airbus’ın dev uçak parçalarını taşıyan kargo hava aracı Beluga, Airbus’ın Birleşik Krallık’taki Broughton tesisinden dün 15:00’da, son kez kalkış yaparak 1 saat 16 dakikalık uçuş sonrası 17:19’da Hamburg’a iniş gerçekleştirerek emekliye ayrıldı.

 

 

Emekli edilen Beluga ilk uçuşunu 1995 yılında gerçekleştirmişti ve 26.6 yaşında gökyüzüne veda etti. İlk üretilen Beluga son 12 ayda, aylık ortalama 57.1 uçuş saati uçtu ve 458 uçuş gerçekleştirdi.

 

 

Beluga uçaklarının yerini alacak BelugaXL uçaklar Airbus’a yeni katılan BelugaXL uçakları nedeniyle ilk Beluga’ların böylelikle yavaş yavaş filodan emekli edilmeye başlanmış oldu.

 

 

2023’te 6 adet BelugaXL daha üretilecek

 

 

Beluga uçaklarının yerini alacak BelugaXL uçaklar ilki 13 Ocak 2020’de hizmete girdi.

 

 

Kasım 2014’te başlatılan BelugaXL projesi kapsamında 2023 yılına kadar toplam uçak sayısının 6’ya ulaşması planlanıyor.

 

 

BelugaXL modeli filonun verimliliğini artıracak

 

 

Airbus’ın endüstriyel sisteminin ayrılmaz bir parçası olan uçak, öncüleri BelugaST’ler ile birlikte hizmet verecek. 5 yıl önce 2014 yılının Kasım ayında başlatılan program, diğer başarıları da beraberinde getirdi. BelugaXL, 200’den fazla uçuş testini ve 700 uçuş saatini izleyen yoğun bir uçuş test programını başarıyla tamamlayarak Kasım 2019’da Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından tip sertifikasını aldı.

 

 

 51 ton yükle 4 bin km uçabiliyor

 

 

63 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğinde olan BelugaXL, dünya çapında mevcut tüm kargo uçaklarının en büyük kargo alanına sahip olanı. BelugaXL, sadece 1 adet taşıyabilen BelugaST modeline kıyasla 2 adet A350 XWB kanadı taşıyabiliyor. Uçak, maksimum taşıma kapasitesi olan 51 ton yük ile 4 bin km menzile uçabiliyor.

 

 

A330-200 kargo uçağının mevcut bileşen ve ekipmanlarının yeniden kullanımı üzerinden geliştirilen BelugaXL, Rolls Royce Trent 700 motorları ile güçlendirildi. Alçaltılmış kokpit, kargo bölmesi yapısı, uçağın arka kısmı ve kuyruğu, partnerler ile birlikte ortak çalışmalar sonucu geliştirilerek uçağa özgün bir görünüm kazandırıldı.

 

 

BelugaXL, Airbus’ın nakliye filosunun en yeni üyesi durumunda. Hava taşımacılığı, büyük uçak bileşenlerinin taşınması için birincil yöntem olmaya devam ederken Airbus, uçak parçalarını üretim alanları arasında taşımak için karayolu, demiryolu ve deniz taşımacılığını da kullanımını sürdürüyor.

 

 

Airbus Beluga XL Teknik Özellikleri:

 

  • Uzunluk: 63,1 m
  • Yükseklik: 18,9 m
  • Genişlik: 8 m
  • Kanat Açıklığı: 60,3 m
  • Maksimum Kalkış Ağırlığı: 227 ton
  • Maksimum Yük Kapasitesi: 51 ton
  • Menzili: 4.000 km
  • Yıllık Uçuş Mesafesi: 6,5 milyon km
  • Motor: 2 adet Rolls Royce Trent 700
  • İlk Uçuş: 19 Temmuz 2018

 

 

Kaynak:Haber.aero

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız