KARGO ACENTE PROGRAMINDA SIKI ÇALIŞMA ASIL ŞİMDİ BAŞLIYOR
FIATA ve IATA, uzun süredir beklenen reformları IATA Kargo Acente Programına ekledi ve anlaşmanın şartlarının uygulanması için gerekli yoğun çalışmanın başlayacağını söylediler.
11.10.2016 Salı

Yeni IATA-FIATA Kargo Acente Programı (IFACP), FIATA’nın Dublin’deki Dünya Kongresi esnasında düzenlenen tören ile imzalandı.

 

2012 yılında mevcut programın gözden geçirilmesi ve Temmuz ayında sunulmasının ardından IFACP, IATA kargo acentelerinin ya da forwarderların havayolları için “satış acenteleri” olmaktan çıkıp “satın alan müşterilere” dönüşmesini yansıtıyor ve forwarderları karar alma sürecinde eşit haklara sahip bir ortak yapıyor.

 

Program ayrıca karar verme sürecini havayolu-forwarder ilişkisinin ötesine taşıyıp, IATA-FIATA Kontrol Kurulu’nun (IFGB) yönetimine bırakıyor. Bu kurul havayolları ve forwarderlar tarafından oluşturulup mevcut piyasa koşullarını yansıtıyor.

 

Gözden geçirilmiş IFACP kararları 2017 başında, Kanada’nın pilot ülke olmasıyla etkinleştirilecek ve 2018 yılı sonunda bu kararlar tüm dünyada geçerli olacak.

 

İmza töreninde konuşan finans ve dağıtım hizmetlerinden sorumlu IATA kıdemli asbaşkanı Aleks Popovich, anlaşmanın sonuçlanması dört yıl alsa da, esas çalışmanın programın uygulaması sürecinde olacağını bildirdi. “Uygulamanın ilerlemesi için yapacak çok işimiz var. Ancak, programın önümüzdeki iki yılda tüm piyasalarda etkinleştirilmesini dört gözle bekliyoruz. Tüm forwarder ve havayollarının ortak fayda ve geçmişten arınma amacıyla düşünce tarzlarını değiştirecekleri büyük bir gelişim. Sizler, IATA’nın bu ortaklığı başarılı hâle getirmesi için sürekli çalışmasına sahipsiniz ve buradaki iş birliği bizi hava kargo sektörünün modernizasyonunda yeniliklere götürecek.”

 

FIATA Başkanı Zhao Huxiang ekledi: “Yıllar sonra yeni bir hava kargo programını başlatıyoruz ve global freight forwarderları ve havayolu organizasyonlarının birlikte olması bakımından bu program bir ilk. Anlaşmaya varmak çok önemli bir işti ancak uygulama çok daha fazla emek gerektirecek.

 

IATA kargo acenteleri açısından hemen görülmesi beklenen bir etki yok. IATA Kargo Acente/Aracı Programı’nın mevcut katılımcıları, uygulama kendi ülkelerinde başladığında yeni bir IFACP edinecek. Forwarderlar yeni anlaşmaları doldurarak programa katılabilirler ve bundan başka yapmaları gereken bir şey yok.

 

Programın geliştirilmesi esnasındaki en büyük engel iki grubun IATA’nın IFACP’ın bir parçası olacak olan Kargo Hesap Düzenleme Sistemi’nin (CASS) mecburi mi zorunlu mu olacağı konusunda anlaşamamalarıydı.

 

CASS mevcut sistemde olduğu gibi kalacakken, ek bir CASS kurallar grubu düzenleme sisteminin gelecek yönlendirmeleri için oluşturuldu.

 

Anahtar Kelimeler
Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız