DUBAI: YARININ KARGO ŞEHRİ İNŞA EDİLİYOR
Havaalanından fazlası olmak üzere tasarlanan Dubai Dünya Merkezi (Dubai World Central – DWC) olarak da bilinen Al-Maktoum Uluslararası Havaalanı, 2010 yılında açıldı ancak henüz tamamlanmadı. Beş ayrı pistin yanı sıra, 200 adet geniş gövdeli uçak standı, yılda 16 milyon tonluk kargonun depolanacağı sekiz kilometre karelik kargo merkezi ile DWC ojistik uzmanlarının rüyalarının vücut bulmuş hâli olacak.
09.09.2016 Cuma

Limitsiz alan ve fon verselerdi, nasıl bir havaalanı tasarlardınız? Piste çimento dökülmeden siz depoları ve diğer alanları planlasaydınız, operasyonlarınız ne kadar daha iyi olurdu?

 

Bir çok lojistik profesyonelleri için bu güzel bir rüya olabilir ama Dubai Dünya Merkezi (Dubai World Central – DWC) olarak da bilinen Al-Maktoum Uluslararası Havaalanı’nda, Dubai’nin güney batısındaki çöllerde yükselen gökdelenlerde önümüzdeki on yıl içinde bu rüya gerçekleşecek.

 

Havaalanından fazlası olmak üzere tasarlanan DWC, 2010 yılında açıldı ancak henüz tamamlanmadı. Sonunda, kalbinde havaalanının olacağı bir şehre dönüşecek. Beş ayrı pistin yanı sıra, 200 adet geniş gövdeli uçak standı, yılda 16 milyon tonluk kargonun depolanacağı sekiz kilometre karelik kargo merkezi ile DWC, planlayıcılarının verdiği “Aerotropolis” adıyla ticari ve mesken yerleriyle merkez havaalanının çevresinde konumlanacak. Bu alan, aynı zamanda Jebel Ali Serbest Bölgesi sınırları içinde yer alıyor. Bu bölge, yoğun bir liman olan, Abu Dhabi yakınlarındaki Jebel Ali ile kuzeyi birbirine bağlıyor. 32 milyar dolarlık “Dubai South” adını alması beklenen bu şehir, Hong-Kong adasının iki katı genişliğinde ama henüz yarısı bile tamamlanmadı. Dubai South Aerotropolis’in bir parçasında, örneğin, Dubai Lojistik Şehri kurulacak ve bir buçuk milyon metre karelik destek tesisi havacılık ve lojistik işine yardımcı olacak.

 

Geçen Haziran’da, Al Maktoum Uluslararası Havaalanı, Emirates SkyCargo 777F’nin Hong Kong’dan gelerek DWC’ye inen ilk uçağın altıncı yılını kutladı. O zamandan beri, Dubai South dengeli bir şekilde büyüyerek Dubai’nin eski ve fazlasıyla kalabalık olan Dubai Uluslararası (DXB)’in yükünü hafifletiyor. Her geçen yıl, DWC’ye daha fazla uçak iniyor. Son sayımda, 19 adet tarifeli ve charter yolcu taşıyan şirketler ve Cathay Pacific Cargo, China Airlines Cargo, Etihad Cargo, Kalitta Air, Qatar Airways Cargo and Turkish Cargo'nun da içinde olduğu altı büyük kargo taşıyıcısı operasyonlarını sürdürüyor.

 

Ancak, tüm bu baş döndüren rakam ve projeksiyonların ötesinde, forwarderlerin ve üçüncü parti lojistik firmalarının gerçekler hakkında bilgisi oldukça az. Yeni havaalanın yanında, bu firmaların bir araya toplanması ve dünyadaki en yüksek teknolojiye sahip depolama alt yapı, DB Schenker, Panalpina ve Hellman Worldwide Logistics gibi isimleri de bölgeye çekiyor. Süregelen nüfus artışıyla beraber DWC’nin devasa alanına rağmen, forwarderler fazla kalabalık olma riskini ve trafiği göze alıyor. DWC, lojistik uzmanlarının rüyalarının vücut bulmuş hâli olacak mı?

 

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız