TÜRK HAVA KUVVETLERİ 2019’DA 3 A400M TESLİM ALACAK
Türk Hava Kuvvetleri için imal edilen 7’nci Airbus A400M askeri nakliye uçağının teslimatı dün tamamlandı. Uçak, İspanya’da teslim alındıktan sonra Kayseri Erkilet’teki 12. Ana Ulaştırma Üs Komutanlığı’na uçtu.
19.10.2018 Cuma

Türkiye’nin hem tasarımcı hem de imalatçı olarak yer aldığı projeye 10 uçak siparişi ile girmişti. Teslimatı kalan son üç uçağın biri bu yıl, ikisi de 2019’da teslim edilecek. Test uçuşundaki kaza nedeniyle teslimatı yapılamayan son A400M ise 2022'de verilecek.

 

BİRİ KAZADA DÜŞTÜ

 

Normalde Türkiye için her yıl iki uçak teslim edilecekti. Ancak uçaklardan biri, 9 Mayıs 2015 tarihinde  ilk test uçuşunda Sevilla’da düştü. 23 imalat numaralı uçağın kazasında hepsi Airbus test pilotu ve mühendisi olan 6 kişilik uçuş ekibinden 4’ü hayatını kaybetti. İki kişi de ağır yaralı olarak kurtarıldı. Yapılan incelemede, uçağın yazılım sorunu nedeniyle üç motorunun ‘idle’ yani en düşük devire geçtiği, pilotların kumanda edemediği belirlendi. Uçak ilk uçuşunu yaptığı için henüz teslim edilmemişti.

 

Airbus’ın Türkiye ile yaptığı görüşmelerin ardından 2015’te teslim edilemeyen uçağın üretimi 2019’a kaydırıldı. Bu nedenle Türkiye gelecek yıl 3 uçak teslim alacak.

 

37 TON KARGO TAŞIYABİLİYOR

 

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu, Airbus'ın ana yükleniciliğinde tasarlanan uçak dört adet turboprop motora sahip. 116 tam teçhizatlı paraşütçü veya 66 sedye-25 tıbbi personel veya 37 ton kargo taşıyabilen uçak, 130 tonluk maksimum kalkış ağırlığı ile saatte 780 kilometre hıza çıkabiliyor.

 

Teslimatları 2014’te başlayan uçağın ikinci kullanıcısı Türk Hava Kuvvetleri olmuştu.

 

KOKPİTAERO
Anahtar Kelimeler
Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız