ATATÜRK HAVALİMANI'NDAN YENİ HAVALİMANI'NA TAŞINMA SÜREÇLERİ NETLEŞİYOR
UTİKAD’ın İGA yetkilileri ve DHMİ yöneticileri ile yapılan görüşmeler ve toplantılar sonucunda, İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışı ve taşınma süreci ile ilgili bilgi notu yayınladı.
12.04.2018 Perşembe

Utikad’ın hazırladığı bilgi notu aşağıdaki gibidir.

 

• Yıllık 5 milyon ton kargo kapasiteli kargo şehrini de içeren İstanbul Yeni Havalimanı'nın resmi açılışı 29 Ekim 2018 tarihinde yapılacaktır.
 

•        Resmi açılışı takiben 30 Ekim 2018 tarihinde saat 00.01'den itibaren Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Yeni Havalimanı'na tek hamlede (big-bang) taşınmanın gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
 

•        Taşınma işlemi 30 Ekim 2018 Salı günü saat 03.00'te başlayarak 31 Ekim 2018 Çarşamba günü saat 23.59'da tamamlanacak, taşınma toplam 45 saat sürecektir. Bu süreçte havayolu kuruluşu bazında uçuşlar sırasıyla azaltılacak, iki havalimanında aynı anda yolculu uçuşların tamamen kesildiği 12 saatlik bir süreç olacak, taşınmanın tamamlanmasıyla kademeli olarak uçuşlar artırılmaya başlayacaktır.
 

•        Üyelerimizin bu tarihlerde AHL'den veya AHL'ye yapılacak hava kargo taşımaları ve rezervasyonları için havayolları ile yakın iletişim içinde olmaları ve yurt dışı acentelerine bu tarihlerdeki işlemler için önceden bilgi vermeleri önerilir.
 

•        İstanbul Yeni Havalimanı'nın ICAO kodu "LTFM", üçlü kodu ise "IST" olacaktır. Taşınmadan sonra AHL'nin üçlü kodu ise "ISL" olarak değişecektir.
 

•        Havalimanının açılışını takiben AHL'den yapılmakta olan tüm tarifeli ve tarifesiz yolcu uçuşlarının Yeni Havalimanı'ndan yapılması öngörülmektedir. Ancak müstakil kargo uçaklarının bir süre daha AHL'yi kullanacağı öngörülmektedir.
 

•        Bu sebeple kargo faaliyetleri bir süre her iki havalimanında birden yürüyecek, dolayısıyla üyelerimizin bu süre boyunca her iki havalimanında çalışan bulundurması söz konusu olabilecektir.
 

•        Geçici depolama yeri işleticileri ile sözleşmelerin tamamlanmakta olduğu, acente ofis binası ile gümrük idaresi binası inşaatının ince detaylarının bitmek üzere olduğu belirtilmiştir.
 

•        Bazı küçük değişikliklerle yenilenen acente ofis sözleşmelerinin imzalanmasına Nisan-Mayıs döneminde başlanacaktır. Sözleşmeler, acenteler tarafından önceden seçilmiş mevcut yerler üzerinden yenilenecektir.
 

•        Ancak bundan önce acenteler Yeni Havalimanı'na giderek seçtikleri yerlere bakabilecekler ve isteğe bağlı olarak, ofislerin müsaitliğine göre ofis değişimi yapabileceklerdir. Nisan ayı itibarıyla günde 4-5 acente ile Yeni Havalimanı'nda oryantasyon gezileri düzenlenmeye başlanacak ve bu gezilerin yapılacağı günlerde acentelerin sözleşmeleri yenilenecektir.
 

•        Resmi açılış tarihine kadar acentelerden herhangi bir kira bedeli alınmayacaktır. Ancak resmi açılıştan sonra acente taşınmasa dahi kirası tahakkuk ettirilmeye başlanacaktır.
 

•        Acente binasındaki ofislerde, acente yan yana birden fazla ofis kiralamış olsa dahi aradaki duvarların kaldırılarak yekpare bir ofis haline getirilmesine ilk yıl içinde izin verilmeyecektir.
 

•        Acente binasında teknik olarak destek verecek 10 kişilik bir İGA ekibi bulunacak ve tüm teknik ihtiyaçlar ve talepler söz konusu ekip tarafından koordine edilecektir.
 

•        Acente ofislerinde yüksek standartlı güvenlik önlemleri uygulanacak ve binaya kartlı giriş turnike sistemi kurulacaktır. Acentelerin ofislerde çalışacağını bildireceği çalışanlarının sigorta kayıtları istenecek ve tüm çalışanlar kendi kartlarıyla giriş çıkış yapabileceklerdir. Çalışanlar dışında gelenler binaya ziyaretçi kartı ile girebilecek ve bu girişler kayıt altına alınacaktır.
 

•        Ofis denetimleri yapılacak ve ofis paylaşımına kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Ofisi olmayan acente çalışanı başka bir acentenin ofisini kullanamayacaktır ve turnike giriş çıkış kayıtlarından düzenli gelen ve uzun saatler bina içinde kalan ziyaretçilerin takibi yapılacaktır.

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız