DGM'DEN HER RİSKE BİR ÇÖZÜM VAR
DGM Türkiye, eğitim, danışmanlık ve paketleme operasyonu çözümleriyle sektörünün tehlikeli madde lojistiğine yönelik oluşan hizmet ihtiyacını eksiksiz karşılamayı sürdürüyor. Yılda 800’den fazla kursiyere eğitim verdiklerinin altını çizen DGM Türkiye Genel Müdürü Dinçer Özgür, paketleme ve danışmanlık hizmetleriyle de tehlikeli madde taşımacılığında oluşan riskleri minimize ettiklerini aktarıyor.
26.09.2016 Pazartesi

1987’de Hollanda’da kurulan ve uzmanlık alanı “Tehlikeli Madde” olan DGM (Dangerous Goods Management) bugün 30’dan fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye’de 2011 yılı Nisan ayında faaliyete başladıklarını belirten DGM Türkiye Genel Müdürü Dinçer Özgür, eğitim, danışmanlık ve paketleme alanında sundukları çözümlerle; üretici ve gönderici firmaların, lojistik şirketlerinin ve havayollu sektörünün tehlikeli madde lojistiğine yönelik oluşan hizmet ihtiyacını karşıladıklarını söylüyor. Birçok kurumdan onay alan DGM Türkiye’nin yılda 800’den fazla kursiyere eğitim verdiğini belirten Özgür, sektördeki gelişmelere paralel olarak yeni eğitimler için çalışma yapmayı sürdürdüklerini açıklıyor. 

 

Eğitim programınızdan söz eder misiniz?

 

DGM Türkiye, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM),Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü (TMKT) ve International Air Transport Association (IATA) onaylı bir eğitim kurumudur. IATA stratejik ortağı olarak, havacılık eğitimleri konusunda ise büyük bir avantaja sahibiz. Tehlikeli maddelerin taşınmasından oluşan risklerin minimize edilmesi adına IATA 1000 sayfadan oluşan bir manuel’i her yıl yenileyerek yayınlıyor. DGM Türkiye olarak işte bu manuel’in nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili eğitimden başlıyoruz devamında, danışmanlık ve paketleme hizmetlerini sunuyoruz.

 

Başta tehlikeli maddeler temel ve tazeleme eğitimleri olmak üzere, kargo temel satış ve güvenlik konularında eğitimler veriyoruz. Tehlikeli maddeler eğitimleri yanında, eğitim yelpazemiz içinde kargo yükleme ve sabitleme, kimyasal madde sınıflandırma gibi ek programlar da bulunmakta. Verdiğimiz eğitimleri şöyle sıralayabiliriz:

 

• IATA DGR - Tehlikeli maddeler düzenlemeleri temel ve tazeleme eğitimi

• Tehlikeli maddeler farkındalık eğitimi

• Tehlikeli maddeler satış teknikleri semineri

• Denizyolu tehlikeli maddeler taşımacılığı ile ilgili iç eğitim ve seminerler

• Karayolu tehlikeli maddeler taşımacılığıyla ile ilgili iç eğitim ve seminerler

 

Düzenli olarak IATA ve TMKT onaylı tehlikeli maddeler konusunda her ay 1 temel ve 1 tazeleme eğitimleri acıyoruz. Bu eğitimlere acente ağırlıklı olmakla beraber tüm havacılık sektöründen katılımlar oluyor. Ayrıca kendi dersliklerimizde sunduğumuz eğitimleri müşterilerimizin talebi doğrultusunda istenilen adreslerde de sunabiliyoruz.

 

100’E YAKIN KURUMA EĞİTİM VERDİ

 

Bugüne kadar kaç kişiye ya da kuruma eğitim verdiniz? Bu alanda gündeminizdeki yeni projeler neler?

 

Türk Hava Yolları, Sunexpress Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, Türk Standartları Enstitüsü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Deva Holding gibi Türkiye’nin önde gelen kurumları başta olmak üzere, 100’e yakın ayrı kuruma ve yıllık olarak 800’den fazla kursiyere eğitim veriyoruz. Havacılık doğası gereği hızlı bir sektör, eğitim ihtiyaçları da aynı hızda değişebiliyor. Örneğin lityum pillerin taşınması sebebi ile yaşanan kazalardan sonra IATA tarafından “Shipping Lithium Batteries by Air (Classroom, 2 days)” adıyla yeni bir kurs açıldı. DGM Türkiye olarak biz de bu eğitimi Türkçe olarak düzenlemek adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. 

 

PAKETLEMEDE HIZLI ÇÖZÜMLER

 

DGM’nin konusunda uzman olduğu faaliyetlerden biri de paket ve ambalaj malzemesi tedariki hizmetleri. Bu alanda ne tür çözümler sunuyorsunuz?

 

Bilindiği üzere tehlikeli madde gönderilerinin, taşıma modu paket talimatlarına uygun şekilde paketlenmesi gerekmektedir. DGM Operasyon, müşterilerin paketlenmesi gereken kargoları için ihtiyaç duyulacak ambalaj malzemelerini stoklarında bulundurmakta ve paketleme operasyonu taleplerine hızlı yanıt verebilmektedir. Kargolar, kurallara uygun paketlendikten sonra taşıma süreci için acente ya da gönderici firmaya teslim edilir. Paketleme hizmeti, DGM Operasyon adresinde ya da talep edilen adreste sunulmaktadır. Ayrıca sunduğumuz diğer hizmetleri şöyle sıralayabiliriz:

 

• Tehlikeli madde içermeyen hassas gönderilerin paketlenmesi: DGM Türkiye, tehlikeli madde içermeyen ancak özel paketlemeye ihtiyaç duyulan gönderiler için de özel bir hizmet sunmaktadır. Hassas ürün paketlemesi; ağır, kırılabilir, şekilsiz yapısı nedeniyle zor paketlenen, taşıma modu şartlarına göre elleçleme aşamasında hasar görebilecek, neme ve darbeye karşı hassas ürünler için verilen bir hizmettir.

• Sandık ve konteyner içi sabitleme: Ürünlerin paket içinde ve paketlerin konteyner içinde sabitlenmesi, lojistik süreçlerinde oluşabilecek hasar riskini asgari seviyelere indirmektedir.

• Tehlikeli maddeler kabul operasyonu ve raporlama hizmetleri: DGM Türkiye, emniyeti azami seviyede tutmak ve taşıma zincirinde zamanında gönderimi sağlamak için müşterileri adına tehlikeli maddeler kontrol prosedürü uygulayarak, kabul ve onaydan geçirme hizmeti vermektedir.

 

DOKÜMANTASYONU KOLAYLAŞTIRIYOR

 

Danışmanlık alanında sunduğunuz hizmetler neler? Bu hizmetlerle müşterilerinize ne tür bir katkı sunuyorsunuz?

 

DGM Türkiye olarak, Tehlikeli Maddeler Güvenlik Danışmanlığı (DGSA), Hava Kargo Tehlikeli Maddeler Danışmanlığı ve UN Tip Onaylı Paket Tasarımı ve Tehlikeli Madde Paket Sertifikalandırması konusunda hizmetler sunmaktadır. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı kavramı Türkiye için yeni bir kavram. 2 yıl gibi bir sürede şu anda 6000’e yakın danışmanımız oldu. Ancak bu danışmanlarımızın en büyük eksiği tecrübedir. DGM Türkiye olarak uluslararası tecrübe ve bilgimizi danışmalık hizmeti içerisinde sunuyoruz. Bunun en iyi örneği DGOffice (www.dgoffice.net) yazılımıdır. Şu anda 30’dan fazla ülkede 50’den fazla DGM ofisi bu yazılımı kullanmaktadır. Web tabanlı olan bu yazılım bir kurulum gerekmeden sadece kullanıcı adı ve şifre ile herhangi bir bilgisayardan giriş yaparak kullanılabilmektedir. Bir gönderinin tüm modlarda (deniz, kara, hava ve demir yolu) ile taşınması esnasında gerekli olacak tüm evrak, etiket ve yılsonu raporu dahil bulut tabanlı bir hizmet ile sunulmaktadır. Özelikle yeni TMGD olan arkadaşlar saha deneyimi sonrası böyle bir yazılımın gerekli olduğunu gördükleri için ilgi gösterdiler. Dileyen herkes ücretsiz olarak 15 günlük deneme hesabını www.dgoffice.net üzerinden Türkçe dil desteği ile açabilmektedir.

 

DGM Türkiye olarak uzman kadromuzla, tehlikeli madde taşımacılığı için gerekli belgeleri hazırlamaktayız. Talep edilen muafiyet yazıları, izin belgeleri ve sertifikalar için de destek hizmetleri sunmaktayız. Havayolu, denizyolu ve karayolu taşımalarında ihtiyaç duyulabilecek tüm doküman taleplerini DGM Türkiye olarak karşılayabiliyoruz.

 

Lojistik Hatti

Anahtar Kelimeler
Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız