FORWARDER NETWORKLERİ VE TÜRKİYE
Türkiye’deki forwarder şirketlerin forwarder networklerine olan bakış açısı ve networklerin bu şirketlere kattıklarına dair sektör temsilcilerinin görüşlerini aldık.
19.09.2014 Cuma

Ne yazık ki; lojistik kültürünün ve Freight Forwarderlerin (Taşıma Organizatörü) iş alanı bilincinin dünyanın gelişmiş ülkelerinde yerine oturmasından sonra Türkiye’de Freight Forwarder algısı oluştu. Bu geç kalmışlık global forwarderlerin diğer ülkelerde edindikleri tecrübelerle Türkiye’de daha geniş bir çalışma alanı bulduklarından dolayı güçlenmelerine sebep oldu. Global forwarderlerin dünyanın çoğu yerinde şubesi olmasının avantajıyla buldukları bu geniş çalışma alanı ve yaptıkları satın almalar sayesinde bugün hava kargo taşımacılığı sektöründe Türkiye’deki en büyük 10 forwarderden sadece 2 sinin yerli olması neticesini doğurdu.

 

Kamuda ve özel sektörde Freight Forwarder algısı geç oluştuğu için gerçek anlamda Türk menşeili bir global freight forwarderimiz yok ne yazık ki. Bu haldeyken yerli forwarderlerimizin küresel acente ağı ihtiyacı ortaya çıkıyor ve bu sorunu "Forwarder Network” lerinden sağlama yoluna gitmek zorunda kalıyorlar. Coğrafyamızdaki ve sosyo-ekonomik durumları bizden çok da iyi olmayan ülkelerde bulunan forwarderlerinde bizimkilerden bir farkı olmadığı için küresel acente ağı sağlama konusunda "Forwader Network” lerini bir çözüm olarak görüyorlar.

 

En başlarda Global Freight Forwarderlerle rekabet etmenin bir yolu olan "Forwarder Network” ler gün geçtikçe cari alacaklarının vadesinde ve eksiksiz olarak ödenmesinin garantörü işlevi gördükleri için daha çok tercih sebebi oldular. Bunun yanı sıra forwarder Networklere üye olan diğer ülkelerdeki acentelerin yadsınamayacak kadar fazla iş hacmi bulunuyor. Bu iş hacminden pay almak isteyen forwarderlerimiz ise bir taş ile birkaç taş vurmak için bu networklere üye oluyorlar.

 

Belli başlı forwarder networklerini sıralamak gerekirse :

- IFA ( International Freight Association )
- SCN ( Security Cargo Network )
- GLPN ( Global Project Logistics Nerwork )
- WCA (World Cargo Alliance )
- PCN ( Project Cargo Network )
- CLC Projects
- EFFA (European Freight Forwarders Association )
- AON ( AerOceaNetwork )
- WFN ( World Freight Network )

 

Sağladığı iş hacmi, banka havalelerindeki kesintilerin yaşanmaması, her yıl düzenledikleri organizasyonlar ile iş yaptıkları tüm acentelerin yetkilileriyle aynı anda görüşme imkânı sağlaması gibi imkânlar ile forwarder networkleri güzel fırsatlar sağlıyor. İmkânlar bu haldeyken de freight forwarderler bu networklerin üyesi olabilmek için giriş ve yıllık aidatlarının yanı sıra ek masraflar ödüyorlar.

 

Forwarder networklerinin giriş ücretleri usd ve euro bazında fiyatlandırılıyor. Katılım bedeli, yıllık aidat, sigorta fonuna verilecek miktar, düzenlenecek etkinliklere katılma bedeli gibi masraflar hesaplandığında forwarderler için bir maliyet ortaya çıkıyor. Diğer maliyet kalemleri networkler arasında değişiklik gösterse de yıllık aidat bedelleri 1000 ile 6000 usd arasında bir bedel talep ediliyor.

 

Arkasına oturup başkalarından iş hacmini büyütmesini bekleyen forwarder networkleri günümüz global dünya piyasasında sabit kar marjları ile çalışan ekonomide zaten pek fazla yaşama şansı bulamıyor. Bu nedenle iyi olmayan network zaten kendiliğinden küçülmeye mahkum kalacaktır korkusu ile network ler günümüzde içlerindeki acentelerinin güçlerine ve hareket alanlarına göre seçici olmaktadırlar. Bu yüzden bazı networkler her forwarderi kabul etmemektedirler.

 

Türkiye’de hava kargo taşımacılığı sektöründe eğer forwarderler; güçlü olduğu coğrafyaları, sektörleri ve konuları iyi belirleyip forwarder networkünü doğru seçerse bu maliyetleri fazlasıyla çıkarabileceğine dair bir kanı mevcut. Türkiye’deki bazı forwarder şirketlerindeki yöneticilerin networkler konusundaki deneyim ve düşünceleri de aşağıdaki gibidir.

 

Albatrans Genel Müdürü Bahadır GÜMÜŞHAN         : Üyesi olduğumuz WFN Network ağı makul derece güvenilir olup , global firmaların zorunlu olarak çalışmak zorunda kaldıkları "ofis” yapısından farklı olarak ve de doğal olarak taşımakta olduğu hantal yapının aksine bize daha esnek ve hızlı çözüm olanakları sağlamaktadır.

 

Senelik düzenlenen toplantılar vesilesi ile de hem yüz yüze tanışma hem işbirliğimizi geliştirme hem de yeni fırsatları değerlendirme olanağı da yakalayabiliyoruz. Bu toplantılardan bir tanesi 2 sene evvel Muğla Ölüdeniz’de organize edildi. Firmamız sponsorluğunda yapılan etkinliklerde sadece yaptığımız işlerin paylaşımı ve iş birliğinin arttırılması değil, aynı zamanda ülke ticareti ve turizmine de katkı sağlanmış oldu.

 

Batı Group Genel Müdürü Dr. Harun TOPALOĞLU  : Üyesi olduğumuz uluslararası networkler IFA| SCN|GPLN|WCA Project|PCN|CLC PROJECTS|BBOL’dir. Her şeyden önce uluslararası networkler hakkındaki görüşüm olumlu ve bizim gibi forwarder şirketlere faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu networkler bir günde bir acente ağına sahip olabilmenizi sağlamasının yanı sıra yılda bir defa yapılan network toplantılarına katılım sağlayarak tüm ülkelerdeki acentelerimiz ile konuşma fırsatı buluyoruz ki bu networklerin en büyük faydalarından.

 

Diğer önemli faydalarının tabi ki tahsilatlar ki cari alacaklarının vadesinde ve eksiksiz olarak ödenmesi bu networkler içinde korunaklı bir yapıya sahip. Ayrıca iki ayrı ülkede birlikte iş yapan iki forwarder acentenin olası zararlarda kendi menfaatlerini korumak üzere çıkan fikir ayrılıkları ile ödenmek istenmeyen faturalar veya iadeler hakkında da yine bu networklerin yönetim kurulları tarafsız hakim ve juri görevi üstlenerek haklı ve haksızı ortaya koymaktadır.

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız