YÜKSEK TALEP HAVA KARGO FİYATLARINI YÜKSEK TUTUYOR
Lloyds Loading List'den Stuart Todd’un haberine göre yüksek talep miktarı hava kargo fiyatlarını da yüksek olmasına sebep oluyor.
16.12.2016 Cuma

Forwarderlar 2017 yılında daha fazla kapasite ve Asya’dan “son beş yılın en güçlüsü” olması sebebiyle Asya’da daha fazla kargo işi bekliyor

 

Hava kargo fiyatları, Asya’dan Avrupa ve ABD’ye olan havayolu tarifelerinde, birçok Asyalı aktarma merkezinde fazla talep ve limitli kapasite sebebiyle yüksek kalıyor.

 

Başlıca forwarderlar arasında yapılan araştırmaya göre DSV’nin Asya Pasifik Hava ve Deniz departmanı, bölgedeki istasyonlarının birçoğunun 2016 yılını pik sezon olarak nitelendirdi ve son beş yılın en yoğunu olduğunu söyledi.

 

Bir sözcünün yorumları ise şöyle: “Yeni ürünler için olan talep ve ürün lansmanı gibi geleneksel faktörlerin yanı sıra charter uçuşlardaki kapasitenin Çin’deki birçok noktada mevcut olması pik yıl yaşamamızı sağladı.”

 

“Geçmiş tecrübelerden yararlanarak gördük ki taşıyıcılar yılın başındaki zararlarını, kontrollü kapasite sınırlaması ve yüksek tarifeli ücretleriyle geri kazandılar. Bölgeye bütünüyle bakıldığında, eski Asya Pasifik tarifeleri, normal şartlara göre %20-40 civarında arttı.”

 

“Genel tarife seviyeleri ve pik sezonun gücü arasında bir bağlantı olduğuna inanıyoruz. Zararına yapılan tarifelendirme pik sezonu beraberinde getiriyor.”

 

Asya-Avrupa taşıyıcılarının birçoğu batı istikametine doğru birikmiş işleri var. Özellikle Çin – Şanghay, Çengçou ve Pekin’den gelen iptal uçuşlar, Avrupa’daki Frankfurt, Viyana, Paris-CDG ve Amsterdam’da sıkışıklığa sebep oldu. DSV’nin belirttiğine göre benzer bir durum ex-Asya’dan ABD’ye, özellikle Los Angeles, Chicago, Atlanta ve ayrıca Meksika ve Brezilya gibi Latin Amerika hedeflerinde yaşanmıştı.

 

Çin Southern ve Yangtze River Express adlı iki Çinli taşıyıcı, ABD’ye ek kapasite koyarken, ex-Güney Kore’den ABD ve Avrupa’ya pik periyodun sonuna kadar ek seferler koydu.

 

DSV’nin açıklaması devam ediyor: “Batı ve Doğu yönüne olan talep hâlâ gayet güçlü ve bunun sonucunda fiyatlar artıyor. Ek charterların yoğun rotalara gelmesi sayesinde kapasite sıkıntısı biraz kolayladı. Önümüzdeki iki hafta içinde piyasa fiyatlarının ortalama seviyeye gelmesini bekliyoruz.”

 

Açıklamada ayrıca otomotiv parçaları, elektronik ürünler ve giyimin hava kargoda başrol oynadığı ve bununla birlikte Samsung ve Apple ürünlerinin en büyük talebi getirdiği belirtildi.

 

Bu arada, dünyanın en büyük hava forwarderı olan DHL, biriken işlerin en çok Şanghay, Guangzhou, Hong Kong, Pekin, Tianjin, Seul ve Taipei gibi Kuzey Asya istasyonlarını etkilediğini söyledi.

 

DHL Küresel Forwarding Kıdemli Asbaşkanı Li Wenjun ise “Bazı Çinli taşıyıcılar uçuş rotasyonlarını ABD’ye (Chicago) yönlendirdi ve biz de kendi charterlarımızı Asya Pasifik istasyonlarına gönderiyoruz.” dedi.

 

“Mevcut pik sezonda, Hong Kong ve Şanghay’dan ABD ve AB’ye olan geçişlerdeki sakin sezonun fiyatlarının ikiye katlandığını gördük. Ancak yine de AB’ye olan talepte bir düşüşü Aralık ayının ikinci haftası itibariyle bekliyoruz.”

 

Fakat DHL Global Forwarding, bu canlı piyasa koşullarının Çin’in yeni yılına kadar yani Ocak 2017’nin sonuna kadar süreceğini tahmin ediyor. Li Wenjun, “Bundan sonra, piyasa kendi normal koşullarına dönmeli ve hacimler kısım kısım azalmalı.” Diye tahminde bulundu.

 

TAŞIYICININ PERSPEKTİFİ

 

Taşıyıcı tarafında ise, Lufthansa Kargo “elinden gelenin en iyisini” yüksek ex-Asya’dan Avrupa ve ABD’ye olan talebini karşılamak için yaptığını belirtti. “Guangzhou’dan Frankfurt’a dördüncü uçağımızı ikmal ettik ve Hong Kong’daki kapasitemizi arttırdık. Fiyatlar, talepler doğrultusunda artıyor. Çin yeni yılından ötürü Ocak ayındaki talebe ihtiyatlı iyimser olarak yaklaşıyoruz.”

 

Ex-Asya 2017 tarifelerine genel baktığımızda ise DSV, “tüm taşıyıcıların zam niyetini belli etmelerinden ötürü” sözleşmeli tarife seviyelerinde mütevazı bir artış bekliyor.

 

DHL Global Forwarding’den Li ekledi: “Hava kargo piyasasının taban tarifelerin 2016’ya göre bir artışı söz konusu olabilir.”

 

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız