QANTAS UÇAĞINDA KOLTUK ALTINA SIKIŞAN BATARYA YANGIN ÇIKARIYORDU!
15 Mayıs’ta Sidney-Dallas seferini yapan Airbus A380 uçağında kabinin dumanla dolmasının nedeni ortaya çıktı. Koltuğun mekanizmasına sıkışan cep telefonunun lityum bataryasının eridiği anlaşıldı.
26.08.2016 Cuma

Qantas Havayolları’nın 15 Mayıs’ta QF7 sefer sayılı Sidney-Dallas/Fort Worth uçuşunu yapan A380 uçağında korkuya neden olan dumanın sebebi belli oldu. Avustralya Ulaşım Güvenlik Bürosu (ATSB), panik yaratan kabindeki dubana bir koltuğun altında ezilen cep telefonunun bataryasının neden olduğunu açıkladı.

 

VH-OQD ismiyle tescilli A380’ uçağında Dallas’a iki saat mesafe kala üst katta bir yolcu oturduğu 19F  numaralı koltuğun altından duman geldiğini farketti ve hemen kabin ekibine bildirdi. Ekiplerin yaptığı ilk incelemede lityum bataryalı cep telefonunun koltuğun mekanizmasına sıkışarak ezildiği bununda kabinde kuvvetli ve keskin bir duman kokusunun yayılmasına neden olduğu ortaya çıktı.

 

Kabin ekibi koltuğun altında çıkardıkları ezilmiş cep telefonunu içi su dolu metal bir kaba koydu ve uçuş bitene kadar gözetim altında tuttu. ATSB hazırladığı raporda kabin personelinin hızlı ve yangın kurallarına uygun hareket etmesinin çok daha büyük bir tehlikeyi önlediği kaydedildi. Kimsenin yaralanmadığı olayda uçakta da hasar oluşmadığı bildirilirken, ATSB uçak içinde son 6 yılda lityum batarya kaynaklı 17 olayın yaşandığını açıkladı.

 

Yaşanan bu olay üzerine artık havayollarının çoğu, cep telefonlarını kaybeden, koltuğa düşüren yolcuların mutlaka kabin ekibine durumu bildirmeleri yönünde uyarılar yapıyor. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’de (ICAO), yolcu uçaklarındaki güvenliği artırmak için önemli bir değişikliğe gitmiş, herkesin kullandığı cep telefonu, fotoğraf makinası, tablet ve dizüstü bilgisayarlardaki lityum iyon pillerinin, 1 Nisan’dan itibaren uçak bagajında taşınmasını yasaklamıştı. 

 

Kokpit Aero

Anahtar Kelimeler
Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız