DUBAi ULUSLARARASI HAVALİMANI (DXB) YILIN İLK YARISINDA ÖNEMLİ ARTIŞ YAKALADI
Dubai Uluslararası Havalimanı DXB, kargo hacminde 2016’nın ilk yılında önemli bir artış yakaladığını duyurdu.
09.08.2016 Salı

Dubai Uluslararası Havalimanı 2016 yılının ilk yarısında elleçlenen kargo hacminde geçen yıla oranla %3,8 bir artış gerçekleştirdi. 2015’in ilk yarısında kargo hacmi 1.23 milyon ton iken, 2016 yılının aynı döneminde 1.28 milyon ton oldu. Paralel bir artış yolcu kapasitesinde de görüldü. Yolcu sayısı 40,5 milyona ulaşarak rekor kırdı.

 

DWC’nin bölgedeki tüm freighter trafiğine ev sahipliği düşünüldüğünde (DXB 2014 yılında freighter inişlerini yasaklamıştı), rakamları açıklandığında DWC’nin de artış göstermiş olacağı düşünülüyor. Referans olarak DWC’de 2014 yılında 824.714 ton kargonun elleçlenmişken bu sayının 2015 yılında %7,7’lik bir artışla 888,714 tona çıktığı göz önüne alınabilir.

 

Kargo hacmi 2016’nın Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre %3,9 artarak 226,175 tona çıkmıştı. Ancak aynı şeyi yolcu sayılarında gerçekleşmemişti. Ramazan ayının etkisiyle, geçen yılın aynı ayına göre yolcu rakamları %1 düşerek 5,1 milyon olarak gerçekleşti.

 

Havacılık analisti Saj Ahmad’a göre bu artışın ana nedenlerinden biri; Emirates’in SkyCargo operasyonları olarak gösterilebilir. Emirates sahip olduğu 777-300ER uçakları sayesinde sunduğu büyük kapasiteler sayesinde fiyatlarını deniz taşımacılığıyla rekabet eder hale çekerek agresif bir yol izlemişti. Küresel hava kargo trafiğinin yeterli seviyede düzelmekten oldukça uzak olduğunun da altını çizen Ahmad, Dubai’nin konumu ve Jebel Ali’nin lojistik ağının getirdiği avantajla bölgedeki havalimanlarının daha iyi transit imkanları sunabiliyor olmasının bu artışa yol açtığını belirtti.

 

Öte yandan, Dubai Havalimanları CEO’su Paul Griffiths aylar öncesinden bu artıştan umutluydu. Griffiths: “İlk yarıda rekor kırdık ve ikinci yarıda Temmuz’da başlayan tatil sezonu ve bir haftalık Ramazan bayramı tatili sayesinde parlak bir ay geçirmeyi bekliyoruz” dedi.

 

Kaynak: Air Cargo World

Anahtar Kelimeler
Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız