AIR LOGISTICS TÜRKİYE OPERASYON DİREKTÖRÜ MİNE USLUADAM REPKE : ON BOARD COURIER HİZMETİ VERMEYE BAŞLAYACAĞIZ.
Air Logistics Türkiye Operasyon Direktörü Sayın Mine Usluadam ile bir röportaj gerçekleştirdik.
26.04.2016 Salı

Dünyada ve Türkiye’de GSA’lık hizmeti veren Air Logistics Group’un (ALG) Türkiye Operasyon Direktörü Sayın Mine Usluadam Repke ile gerçekleştirdiğimiz röportajda ALG’nin faaliyetlerini ve projelerini sorduk. GSA’lığın hizmet derecesini artık Uluslararası Kargo Yönetimine taşıdıklarını ve GSA’lığın yaptıkları işin sadece bir bölümü olduğunu aktaran Usluadam Repke, ALG olarak dünya çapında 1500 kuryemizle 7/24/365 gün On Board Courier hizmeti vereceklerini açıkladı.

 

Türkiye’de sektörde varlığını sürdürmek isteyen GSA’ların kendiliğinden kurumsal yapı içine gireceklerini veya bu duruma zorlanacaklarını söyleyen Usluadam Repke, Türkiye hava kargo taşımacılığı pazarının halen öğrenen ve gelişen bir Pazar olduğunu ve sektör olarak önümüzde almamız gereken çok mesafe olduğunu bildirdi.

 

Kendisi ile yaptığımız röportaj metnimiz aşağıdaki gibidir.

 

Bize kendinizden ve kariyerinizden bahsedebilir misiniz?

 

1996 yılında Havas Kargo Acentesinde kargo kariyerime başladım. 2008’de Ahmet İzer ile beraber Air Logistics Türkiye’yi kurduk ve sekiz yıldır hem ortağı hem de çalışanı olarak devam ediyorum. 2 yıl önce Almanya’ya yerleştim ve işlerime buradan devam ediyorum. Ayrıca grup içinde farklı görevler almaya devam ediyorum.

 

Air Logistics’in dünyada ve Türkiye’de müşterilerine sunduğu hizmetlerden ve faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?

 

Air Logisitics Group 1994 yılında kuruldu ve 2006 yılında World Freight Company tarafından satın alındı.  48 ülkede 81 ofisiyle dünya çapında 200 çalışanımızla,  110 farklı havayoluna hizmet veriyoruz.

 

Sektörde 22. Yılımız kutladığımız bugünlerde, küresel anlamda sektöre pek çok yenilikler getirdik. Verdiğimiz hizmetleri geleneksel “Genel Satış Acentesi” olmaktan “Uluslararası Kargo Yönetimine taşımış bulunmaktayız ve GSSA hizmetlerimiz verdiğimiz toplam hizmetin bir kısmını teşkil etme.

 

Alt yapısı yeni biten yepyeni bir ürünle de çok kısa bir süre içinde acentelerimize farklı bir servis daha vereceğiz. Sizin vasıtanızla da ilk duyurusunu yapabiliriz. ALG (Air Logisitics Group) olarak tüm acentelerimize On Board Courier servisi vermeye başlıyoruz. Dünya çapında 1500 kuryemizle 7/24/365 gün hizmet vereceğiz.

 

GSA’lığını yaptığınız havayolları hangileridir? Offline olarak hangi havayollarının GSA’lığını yürütüyorsunuz?  

 

Etihad şu an portföyümüzdeki tek online havayolu.

 

Latam Cargo, Amerijet Airlines, SN Brussels, Cathay Pacific, Air Madagascar, Air New Zeland,  Royal Brunei Airlines, Philippine Airlines, Copa Air offline havayollarımız.

 

Servis sıklığı, mevcut pazar hacmi gibi durumlar kıyaslandığında Air Logistics Türkiye ofisi olarak yoğun çalıştığınız destinasyonlar hangileridir? Bunların haricinde hangi destinasyonlarda acentelere daha etkin servis vermek için çalışmalarınız var?

 

Etihad nedeniyle, Ortadoğu, Afrika, Hindistan destinasyonlarına yoğun çalışıyoruz.

 

Latam Cargo Güney Amerika, Amerijet Airline ve Copa Airlines ile Karaipler ve Orta Amerika,  SN Brussels ile batı Afrika, Cathay Pacific, Royal Air Brunei, Philippine Airline ve  Air New Zealand ile Uzakdoğu, Avustralya servis verebiliyoruz.

 

Havayollarımıza baktığınızda coğrafik olarak neredeyse ulaşamayacağımız az sayıda destinasyon var.

 

Etihad, sunduğu kapasite ve servis verdiği destinasyonlar açısından bilinen ve tercih edilen bir havayolu. Yakın zamanda Sabiha Gökçen’e uçuş planlanıyor sanırım. Gelecek de, Türkiye’de başka destinasyonlar ve/veya İstanbul’a bir kargo uçağı planlaması var mı?

 

Etihad hızlı ve istikrarlı büyüyen bir havayolu ve Türkiye pazarına da oldukça önem veriyor. Günlük İstanbul/Abu Dhabi seferlerimize ek olarak 1 Temmuz’da haftada 4 sefer Sabiha Gökçen Havalimanı seferlerimiz başlayacak.

 

Kargo seferleriyle ilgili verilmiş bir karar yok henüz.

 

Türkiye hava kargo taşımacılığı pazarında faaliyet gösteren yirminin üzerinde GSA firma bulunuyor. Sizce handle edilen kargo miktarına ve şartlarla kıyaslandığında normal mi?  

 

Firmalar varlıklarını sürdürebildiklerine göre pazar yeterince büyük. Ancak önemli olan bu GSA firmalarının servis kalitesi ve pazardaki devamlılıkları. Zaman içinde pazarın gerekli şartlarını yerine getiremeyenler ayıklanacaktır ve eğer bir dengesizlik mevcutsa kendiliğinden dengeye gelecektir.

 

Bildiğiniz üzere Osmanbey’de ofisi olan bir web sitesi bile olmayan GSA’lar var. Sizce Türkiye’de GSA kimliğini daha kurumsallaştırmak için neler yapmak gereklidir?

 

Türkiye’de en büyük sorunumuzun uzmanlaşma olduğunu düşünüyorum. Herkes her işi yapabilir yaklaşımı var. Böyle olunca ucundan kıyısından bir bağlantısı olan o işi yapmaya kalkışıyor.  

 

Birkaç ay evvel sitenizde bu konuyla ilgili bir makale okumuştum. Oradan da takip ettiğim kadarıyla bu konuda yapılacak olanlar sınırlı olsa da kısa sürede önüne geçmek pek mümkün değil. Talep olduğu sürece de devamlılık gösterecek.

 

Türkiye pazarı halen öğrenen ve gelişen bir pazar. Sektör olarak önümüzde almamız gereken çok mesafe var. En önemlisinin de işbölümü olduğunu düşünüyorum. Herkesin her işi yaptığı bir ortamda uzmanlaşma da sağlanamaz. Kimlerin hangi işi, ne şekilde yapacağı belli kurallar çerçevesinde ilgili otoriteler tarafından belirlenmeli.

 

Kurumsal kimlik edinme uzun soluklu bir süreç.  Air Logistics olarak biz 22 yıldır sektörden kazandığını yine sektöre yatıran, büyüyen ve sürekli gelişen, profesyonel ekibiyle kurumsal bir firmayız.

 

İnanıyorum ki zaman içinde bu sektörde varlığını sürdürmek isteyen firmalar da kendiliğinden kurumsal yapı içine gireceklerdir veya bu duruma zorlanacaklardır.

 

Sizce Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı sektörünün gelişimini engelleyen sorunlar nelerdir? Bu sorunlara olan çözüm önerileriniz nedir?

 

Bilgi teknolojilerinin gelişimi, ticaret alanında yaşanan evrimler hava taşımacılığını küresel olarak etkileyen nedenler. Son 10 yıla baktığınızda havayolu taşımacılığı bu gelişimlere paralel büyük ilerleme içinde ve bu ilerleme devam edecek.

 

Gelişen bilgi teknolojilerinden bahsetmişken, sektör de bu gelişmelere daha hızlı entegre olmalı. Zinciri oluşturan her halkanın aynı şekilde katılımı gerekiyor.

 

Biliyoruz ki havayolu taşımacılığı dış ticaret politikalarında gelişme gösteren ülkelerde artış göstermekte ve Türkiye’nin de bu konuda daha fazla gayret göstermesi gerekmekte.

 

Ayrıca şu an Türkiye’de üretim yapılan hemen hemen her ilde havalimanı mevcut, bu havalimanları entegre taşıma modlarıyla daha aktif ve cazip hale getirilmeli. Atatürk Havalimanı üzerindeki yük bu havalimanlarına yayılmalı.

 

E-Freight projesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkiye’de hem ithalat hem de ihracatta tam anlamıyla ne zaman uygulamaya geçeceğini düşünüyorsunuz?

 

E-freight ‘in bir an önce yaşama geçmesi gerekiyor.  Birçok acentenin ve servis sağlayıcılarının alt yapısı hazır. Ancak gümrük mevzuatı geçişi yavaşlatan bir faktör. Gümrük konusu çözülmedikçe geçiş de kolay olmayacaktır.

 

Yeni havalimanının kargo tarafı ile ilgili konuşan İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş’de Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Soner Akkurt “Kargo Şehri” projesini açıkladı. Bu projenin detayları henüz net değil belki ama bu açıklamaya paralel olarak Air Logistics yeni havalimanı için ne gibi hazırlıklar yapıyor.

 

Özel bir projemiz yok,  iş ortaklarımız neredeyse biz de oradayız.

 

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız