ZEKİ GÜLER: SEKTÖRE ALIŞILA GELMİŞİN DIŞINDA BİR HİZMET VEREBİLMEMİZ BİZİ MUTLU EDİYOR
Leisure Kargo Taşımacılık ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Zeki Güler ile röportaj gerçekleştirdik.
30.12.2015 Çarşamba

Leisure Cargo GmbH’nın Türkiye’de tek yetkili G.S.A’sı olan Leisure Kargo Taşımacılık ve Ticaret A.Ş.’nin Genel Müdürü olan Zeki Güler ile faaliyetleri ve Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı sektörü hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

Türkiye’de Leisure Cargo bünyesindeki havayolları temsilciliğini yapan, ihracat yoğun havayolları ile hizmet veren ve hub olarak Antalya’yı kullanan Leisure Kargo’nun Genel Müdürü Zeki Güler ile gerçekleştirdiğimiz röportaj da faaliyetlerini ve başarılarının sırrını sorguladık. İhracat pazarında İstanbul’daki acentelere alışagelmedik bir yol ile hizmet veren Leisure Kargo, kaliteli servisi ile iş hacmini gün geçtikçe artırıyor. İstanbul Atatürk Havalimanından Atlasglobal ve Onur Air’le iç hat interline servisi vererek kargoları Antalya’ya çektikleri sistemde 450-500 kadar destinasyonla servis verebilen Leisure Kargo ayrıca İzmir-Antalya ve İstanbul-Antalya tarifeli kamyon hizmetleri de sunuyor.

 

 

Sayın Güler ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız aşağıdaki gibidir.

 

 

Bize kendinizden ve kariyerinizden bahsedebilir misiniz?

 

48 yaşındayım. Eğitim hayatımı Almanya’da tamamladıktan sonra 1991 yılında havacılık sektörünün yer hizmetleri birimlerinde çalışıp, sektörel iş hayatıma 1992 yılında LTU Havayolları İstasyon Müdürü olarak start verdim diyebilirim.

 

Yıllara takiben LTU Havayolları Türkiye Müdürü ve aynı zamanda Hava Kargo Ülke Müdürü olarak görevimi yürütmekteydim. 2000 yılı itibariyle Leisure Cargo GmbH’nın Türkiye’deki temsilciliklerinin şemsiyesi altında aynı şekilde ülke müdürü olarak görev aldıktan sonra 2013 yılında Leisure Kargo Taş.ve Tic. A.Ş.’nin kurumsal kimliği kazanmasıyla ,Türkiye Genel Müdürü olarak görevime devam etmekteyim.

 

Leisure Cargo markasının global olarak çalışma alanını, hizmetlerini, faaliyet gösterdiği bölge ve ülkeleri açıklar mısınız?

 

Leisure Cargo GmbH “The Total AirCargo Management Experts” yönetim servis anlayışıyla worldwide temsilcilik / G.S.A. hizmetleriyle turistik networke sahip tüm havayollarına hizmet verme ilkesiyle faaliyetlerini sürdürmektedir.

“The Total AirCargo Management Experts” ilkesiyle, bünyesinde bulundurduğu havayollarına worldwide G.S.A. yapılanmaları ile lojistik, satış ve handling servislerini ilgili bölgesel G.S.A. ların tam yetki, sorumluluk  ve de dinamizmleri ile hizmet vermektedir.

 

Kurulduğu 2000 yılında Leisure Cargo GmbH kendi filosuna sahip olmayan, fakat halihazırda temsil ettiği 19 havayolunun yaklaşık 300 worldwide destinasyona servis sağlayabilen tek “Virtuel Cargo Airline” olarak bilinmeye başlamıştır.

 

Leisure Cargo Türkiye’de ne zamandır faaliyet gösteriyor? Türkiye’deki yapılanmanızdan, servislerinizden ve kapasiteden bahseder misiniz?

 

Leisure Kargo Taş.ve Tic. A.Ş. 2013 yılında Leisure Cargo GmbH ‘nın tek yetkili G.S.A.’sı  olarak kurulmuştur. Online satış servislerimizin yanı sıra, İzmir-Antalya ve İstanbul-Antalya tarifeli kamyon hizmetlerimiz ile birlikte İstanbul-Antalya iç hat transit taşıma hizmetlerimiz de offline olarak tüm hızıyla her gün ivme kazanma suretiyle ilerlemektedir.

 

Türkiye’de hiç kimsenin gerçekleştirmediği bir yöntemle acentelere servis veriyorsunuz. Antalya’dan kargo kabulünün yanı sıra İstanbul’dan da iç hat interline uçuşlar ile acentelere hizmet sunuyorsunuz. Organizasyondan biraz bahseder misiniz? İstanbul Atatürk Havalimanı haricince Sabiha Gökçen, İzmir ve Ankara’dan da ayni yöntemi kullanarak kargo kabulünüz var mı?

 

Her meşakkat sonrası kısmi başarıları görmek ve de Türkiye hava kargo taşımacılığına alışıla gelmişin dışında bir hizmet verebilmemiz beni ve ekibimi her geçen gün heyecanlı tuttuğu için mutluyum ve umutluyum.

 

Şüphesiz meşakkatten bahsedince değerli ihracatçıları ve acenteleri bu hizmete alıştırmak kolay olmadı. Fakat 2014 ve 2015 rakamlarını kıyasladığımda elde etmiş olduğumuz artış, doğru yolda olduğumuzu bana kanıtladı.

 

Interline partnerlerimizle oluşturmuş olduğumuz güzel işbirliğimiz bu servisin devam edebileceğinin garantisidir. Satışlarımızı mükemmele yakın servis anlayışı, rekabetçi fiyatın yanı sıra, minimum maliyetlerde tutarak Leisure Cargo GmbH’nin temsil ettiği havayollarının tüm networkünü ve aynı zamanda worldwide interline partnerlerimizin networkünü de ilave ederek 450-500 uçuş noktasına servis vermekteyiz.

 

İstanbul Atatürk Havalimanı haricinde belirtmiş olduğunuz noktalardan çalışmalarımız devam etmektedir.

 

İhracatçılar ve gümrükçüler ihracat beyannamelerinin ikinci iskele olarak açılışı konusunda temkinli yaklaşıyorlar mı?

 

Bir üst soruda belirttiğim üzere ikinci iskele olarak açılan ihracat beyannamelerinin birebir takibini üstlendiğimizden, değerli ihracatçıları, gümrükçüleri ve de acenteleri bu servise haklı olarak ikna etmiş durumdayız.

 

a- Antalya havalimanı Gümrük müdürlüğü olarak açılan ikinci iskele beyannamenin Antalya’ya mal beraberi giden sureti,
b- Antalya gümrüğünce kargonun Leisure Cargo ağına aktarılışı,
c- Yurtdışı oluşu sonrası teyit yazısı ile İstanbul Gümrük Müdürlüğüne bildirilişi,

 

bizzat operasyon ekibimiz tarafından takip edilmektedir.

 

Peki ithalat faaliyetleriniz ve hacminiz nasıl? Air Berlin, Türkiye’de ihracat yoğun bir havayolu mu?

 

Leisure Cargo havayolları turistik odaklı destinasyonlara sahip olduğundan Türkiye’deki uçuş yoğunluğumuzun %90 ‘ını Antalya olarak ifade edebiliriz. Antalya’nın bölgesel ithalat hacmindeki yerimizin mütevazı değerler sınırında olduğunu ifade etmek doğru olacaktır. Leisure Cargo Gmbh’nın kendi networküne ilaveten tüm interline networkü içerisinde son varış noktası İstanbul satış stratejisi ile Antalya’yı önemsenecek bir HUB olma yolunda çalışmalarımız olacaktır.

 

2015 hedeflerinizi yakalayabildiniz mi? 2016 hedefleriniz nelerdir?

 

2015 yılı hedeflerimizi %93 oranında yakalamış bulunmaktayız. 2016 hedeflerimiz arasında, elimizde bulundurduğumuz muazzam bir hava kargo kapasitesini global interline mekanizma ve enstrümanları ile geliştirme arzusundayız. Şüphesiz İstanbul payımızı geliştirmek ve de Güney Doğu Anadolu bölgesini Antalya HUB’ımız ile birleştirmenin arayışları içerisindeyiz.

 

İstanbul’dan organizasyonunu yaptığınız kargoların gerçekleştirdiğiniz toplam tonaja oranı nedir? 2016’da İstanbul çıkışlı kargoları arttırma hedefleriniz var mı?

 

Devasa bir hava kargo pazarında bu operasyonumuzun 2014 tonaj oranı sadece %15 iken, 2015 yılında bu oran % 45 lere kadar çıkarıp, 2016 yılı için pazarın sevilen, alternatif denildiğinde akla gelebilen, başrol oyuncusu arkası, fakat istikrar ve karakter oyuncusu olma hedefindeyiz.

 

Air Berlin’in yeni havalimanı tamamlandığında veya daha önceki bir takvimde İstanbul’a uçuş planı var mı?

 

Leisure Cargo GmbH bünyesinde bulunan turistik odaklı havayollarının uçuş ağına ekleyeceği yeni destinasyon planlamaları şüphesiz belirli dönemlerde yoğun şekilde yapılmaktadır. Yeni İstanbul havalimanı ile ilgili planlamalar, ilgili havayollarının yetkili departmanları tarafınca tüm operatif ve karlılık kriterleri dikkate alınmak suretiyle değerlendiriliyor.

 

E-Freight hakkındaki düşünceleriniz nedir? Türkiye’de tam anlamıyla ne zaman uygulamaya geçebileceğini düşünüyorsunuz?

 

Hiç kuşku yok ki, gelişen hızlı teknolojinin hava taşımacılığına sağlayacağı faydalar ve kazançlar herkes tarafından bilinmektedir. Kısmen geç kalınmış bir proje olarak görülse de, çalışmaların bu dönemde hızlılık ve yoğunluk kazanmış olması doğru bir zamanlamadır diye düşünüyorum.

 

E-Freight projesinin hayata geçmesi şüphesiz ilgili tüm birimlerin, mekanizmaların ve kurumların altyapılarına ilave olarak, global uyum içerisinde hareket edilmesi gerekmektedir.

 

Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı sektörünün sorunları nelerdir? Özellikle Antalya base olarak yaşanan işleyiş, fiziki altyapı vs konulardan bahsedebilir misiniz? Ne gibi çözüm önerileriniz var.

 

Türkiye hava kargosunun en büyük sorunlarının iki şekilde ele alınması gerektiği kanısındayım;

 

 

Birincisi, hava kargonun diğer kargo alanlarına nazaran daha maliyetli oluşunun başlıca ve tercih nedenleri hızlı servis olmasıdır. Buna bağlı olarak tüm servis sağlayıcıları ve kurumlar ile birlikte operasyonların aynı hızlılıkta yürütebilmenin uyumu ve çözümünü aramamız gerekmektedir.

 

İkincisi ise, ithalat ve ihracat kapasite optimizasyonları ülkede ve dünyada gelişen olumlu / olumsuz, politik iniş veya çıkışlara göre pozisyonlanması gerekmektedir.

 

Antalya havalimanının kargo ve frekans kapasitesindeki uyumsuzluk ve de Türkiye hava kargo potansiyelindeki minimal konumu itibariyle aksine ciddi fiziki altyapı sorunları yaşanmamaktadır. İthalat ve ihracat kargo sirkülasyonu itibariyle kurum ve servis sağlayıcılarının hava kargonun kendilerine getirdiği fayda ve artıları görerek servis sürecinin hızlı işleyişinde tüm bilgi, birikim ve desteklerini ortaya koymaktadırlar.

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız