SWISS WORLDCARGO ÜLKE MÜDÜRÜ METİN SELÇUK: ÖZEL KARGO TAŞIMACILIĞININ DÜNYADAKİ ÖNCÜLERİNDENİZ
Swiss WorldCargo Türkiye Müdürü Metin Selçuk ile röportaj gerçekleştirdik.
Swiss WorldCargo Türkiye’de kendi ofisi bulunan havayollarından. VAL kargo taşımacılığı konusunda haklı bir üne ve alt yapıya sahip olan havayolu Türkiye’de İstanbul Atatürk ve İzmir Adnan Menderes Havalimanına sefer düzenleyen Swiss Air, kardeş şirketi olan Edelweiss ile Antalya, Dalaman ve Bodrum’a da seferler düzenliyor. Swiss WorldCargo Türkiye Müdürü Metin Selçuk ile gerçekleştirdiğimiz röportajda havayolunun faaliyetlerinden, sektörün Türkiye’deki sorunlarına ve E-Freight’e kadar bir çok konudan bahsettik.
Bize kendinizden ve kariyerinizden bahseder misiniz?
Havacılık kariyerim 1990 yılında İskandinavya Hava Yolları SAS ile başlayıp, 1994’de Swissair ile devam etti. Swissair İkram bölümü olan Gate Gourmet’ de Türkiye Genel Müdür Yardımcılığı görevimin yanı sıra, Tedarik Zincirinden Sorumlu olarak, İspanya, Yunanistan, Türkiye ve Orta Doğuyu kapsayan, Güney Avrupa Bölge Müdürlüğü görevinde bulundum. 2011 yılından beri ise Swiss International Air Lines Ülke Müdürü olarak Kargo bölümünde havacılık kariyerim devam ediyor.
Swiss Air, İstanbul Atatürk Havalimanına ve İzmir Adnan Menderes Havalimanına ne sıklıkta ve hangi günler uçmakta? Frekans arttırma veya Sabiha Gökçen’e uçuş kaydırma düşünceniz var mıdır?
SWISS, İstanbul Atatürk Havalimanına her gün Zürih’ten iki uçuş, bu yaz sezonunda başlayan İzmir Adnan Menderes uçuşlarımız ise haftada üç kere yapılmaktadır. Ayrıca, kardeş kuruluşumuz olan Edelweiss ile haftada 6 kere Antalya, birer kere de Dalaman ve Bodruma uçmaktayız. Su anda Sabiha Gökçen SAW havalimanına uçuşumuz bulunmamakta. Uçuşlarımız yolcu uçakları ile gerçekleştirildiği için, pazar ve yolcu ihtiyacına göre ilgili bölümlerimiz ileride bu konuda gerekli değerlendirmeleri yapacaklardır.
Swiss WorldCargo, Türkiye’de ihracat yoğun mu yok mu yoksa ithalat yoğun mu bir havayoludur?
Kargo taşımalarımızın ağırlığını ihracat yüklemeleri oluşturmaktadır.
Swiss WorldCargo olarak kendiniz daha güçlü gördüğünüz bölge ve destinasyonlar hangileridir? Ne tür servisler sağlayarak farklılık yaratıyorsunuz?
Kuzey ve Güney Amerika’nın yansıra Avrupa uçuş noktaları kapasite ve servis olarak ağırlığımızı oluşturmakta. Kısa geçiş süreleri, zamanında performans ve müşteri ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarımız bizi pazarda farklı kılan en önemli faktörlerdir.
Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı pazarının İstanbul çıkışlı Zürih kargolarında ne kadar paya sahipsiniz?
Son raporlara göre, Haziran 2015 sonu itibari ile İstanbul çıkışlı Zürih ihracat pazarında önemli bir pazar payına sahibiz.
VAL kargolarda haklı bir üne sahipsiniz. Bu konuda rakipleriniz arasından nasıl öne çıkıyorsunuz? Ne tür farklı hizmetler sunuyorsunuz?
Swiss WorldCargo özel kargo taşımacılığının dünyadaki öncü hava kargo taşıyıcılarındandır. Katı kurallar ve prosedürler, yakın takip, ihracat ve ithalat merkezlerindeki alt yapı yatırımları, müşteri ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunabilen eğitimli çalışanlar özellikle VAL taşımalarında Swiss WorlCargo`ya avantajlar sağlamakta.
En yaygın kargo networklerinden olan WCA ile yaptığınız protokolden bahseder misiniz? Bu anlaşmayla sağlayacağınız faydalar nedir?
Lojistik sektörüne sunduğumuz çözümlerdeki, yaratıcılık, müşteri odaklılık gibi ortak değerlerimiz için WCA ile ortaklık yapısına gittik. WCA ayrıca zamanda Swiss WorldCargo’nun dünya çapında lider olduğu ve yoğun ilgi gerektiren özel kargo gönderilerine de odaklanmaktadır.
E-Freight projesi hakkında ne düşüyorsunuz? Türkiye’de hem ithalat hem de ihracatta tam anlamıyla ne zaman uygulamaya geçeceğini düşünüyorsunuz?
E-Freight, hava kargo camiasının son yıllarda üzerinde en çok konuşulan, en çok beklentinin olduğu proje. Hava Kargo taşımacılığına hız ve esneklik katacak bu projenin sağlıklı çalışabilmesi için bütün yetkili kurumların uyum içinde olması gerekiyor. Maalesef, beklentilerin aksine uzun suren bu uyum sureci projede gecikmelere sebep oluyor. Ülkemiz için bu surecin bir an önce halledilmesi ve sistemin devreye girmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.
Türkiye’de hava kargo taşımacılığının gelişmesinde ne gibi sorunlar olduğunu düşünüyorsunuz? Bu sorunlara çözüm önerileriniz nelerdir?
Hava kargo taşımacılığının manası, doğası gereği, hızlıdır. IST havalimanının su andaki fiziksel durumu yani sıra yoğun bürokratik kâğıt işlemleri bütün sureci yavaşlatmakta. Yeni havalimanı ve e-freight projesinin uygulanmaya başlanması ile gerekli süratin sağlanacağını umuyoruz.
İstanbul’a yapılacak yeni havalimanının Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı sektörüne olacak muhtemel katkıları sizce nelerdir?
Yeni havalimanında kargo alanının geniş tutulması ve yeni slotların verilmesi en büyük beklentilerimiz. Bu imkânların yenilenmesi, her gün gelişmekte olan ülke ihracatımız için operasyonel rahatlık ve rekabetçi ortam yaratacaktır.