NESLİ BAŞOĞLU: HAVA KARGO HİZMETLERİMİZİ ÖZELLİKLE OTOMOTİV SEKTÖRÜNE SUNUYORUZ
Omsan Lojistik Hava Kargo Müdürü Sn. Nesli Başoğlu ile Hava Kargo Türkiye olarak bir röportaj gerçekleştirdik.
29.12.2014 Pazartesi

Bir Oyak iştiraki olan Omsan Lojistik 7 ülkede faaliyet gösteren 1250 çalışanı olan ve Türk menşeili global bir lojistik şirketi olma yolunda ilerleyen bir marka. Omsan Lojistik’in faaliyetlerinin yanı sıra hava kargo taşımacılığında alanında gerçekleştirdikleri başarılar, hedefleri ve sektörün genel durumu hakkında Omsan Lojistik Hava Kargo Müdürü Sn. Nesli Başoğlu ile yaptığımız röportaj aşağıdaki gibidir.

Bize kendinizden ve kariyerinizden bahseder misiniz?

 

1973 İstanbul doğumluyum. 1995 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat bölümünü bitirdikten sonra uluslararası nakliye sektöründe kariyerime başladım. 1998 - 2004 yılları arasında Uluslararası bir lojistik firmasının hem İstanbul hem de New Jersey ofislerinde çeşitli pozisyonlarında görev yaptım. 2004 - 2012 yılları arasında yine uluslararası bir lojistik firmasında Deniz ve Hava Kargo Müdürü olarak görev yaptım. 2012 yılından bu yana ise OMSAN Lojistik’te Hava Kargo Müdürü olarak görev yapmaktayım.

 

OMSAN Lojistik’in kuruluşundan ve faaliyetlerinden bahseder misiniz? Hangi ülkelerde yatırımlarınız var? Ofis açmayı düşündüğünüz başka ülkeler var mı?

 

1978 yılında bir OYAK iştiraki olarak kurulan OMSAN Lojistik; uluslararası teknik standartlara sahip, farklı özelliklerde 1200 karayolu nakliye filosu, 340 swapbody ve 205 vagondan oluşan intermodal taşıma filosu, 2 helikopteri, 30.000 DWT büyüklüğünde kuru yük gemisi, 4.510 DWT büyüklüğünde pnömatik tahliye sistemine haiz çimento gemisi, 1100 onaylı tedarikçisi, yurtiçi ve yurtdışında toplam 900.000 m²’lik kapalı ve açık alandan oluşan lojistik merkezleri ve 1250 çalışanı ile müşterilerine esnek, entegre lojistik hizmetler sunmaktadır. OMSAN’ın İstanbul Anadolu Yakası, İstanbul Avrupa Yakası, Ankara, Kocaeli, İzmir, Bursa, Mersin, Balıkesir ve Fransa’da yerleşik toplam 210.000 m²’lik 16 adet deposu mevcuttur.

 

OMSAN, otomotiv, demir çelik, çimento-inşaat, akaryakıt, tekstil, perakende, gıda ve iletişim sektörleri başta olmak üzere, birçok sektörün öncü firmalarına yurtiçi ve yurtdışı karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu taşımacılığı, depolama, dağıtım, antrepo yönetimi, ev ve ofis lojistiği, gümrükleme ve sigorta hizmetleri kapsamında lojistik hizmetler sunmaktadır.        

 

Lojistik sektöründe birçok konuda öncü konumda bulunan OMSAN’ın, İstanbul'da Genel Müdürlüğü, İç Anadolu, Ege,  Akdeniz, Karadeniz ve Gaziantep’te Bölge Müdürlükleri, Fransa, Rusya, Romanya ve Fas'ta şirketleri, Almanya'da irtibat ofisi, İspanya'da OMFESA adıyla ortaklığı bulunmaktadır.

 

 

OMSAN Lojistik’in hedefleri ve faaliyetleri arasında hava kargo taşımacılığı nerededir? Faaliyet gösterdiğiniz taşıma modlarında gerçekleştirdiğiniz iş hacimlerini kıyasladığımızda hava kargo taşımacılığı arka planda kalıyor sanki.

 

OMSAN, havayolu taşımacılığı kapsamındaki faaliyetlerini artırmayı önemli hedefleri arasına koymuş, bu amaçla havacılık faaliyetlerini Hava Kargo Müdürlüğü çatısı altında birleştirmiştir. 1999 yılından beri IATA lisansına sahip olan OMSAN, uluslararası lojistikçileri bünyesinde barındıran ve dünyanın en etkin küresel lojistik ağlarından biri olan World Cargo Alliance üyesi olarak sahip olduğu acente bağlantıları ve havayolları ile yapmış olduğu özel anlaşmalar ile müşterilerine rekabetçi fiyatlarda hava kargo hizmetleri sunmaktadır.

 

OMSAN Lojistik’in hava kargo taşımacılığı alanında güçlü olduğu ülke ve coğrafyalar hangileridir? Uzman olduğunuz bir sektör var mıdır? OMSAN Lojistik hava kargoda ihracat yoğun mu yoksa ithalat yoğun bir acente midir?

 

OMSAN, müşteri profili ve süregelen operasyonları ile uyumlu olarak hava kargo taşımacılığı kapsamında daha çok Avrupa ve Uzakdoğu pazarlarından konsolide yük taşımacılığını gerçekleştirmektedir. OMSAN, yoğunluklu olarak ithalat taşımalarını gerçekleştirmekle birlikte ihracat taşımaları kapsamında da AB, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine odaklanmaktadır. OMSAN böylece hem pazar payını hem de yurtdışı acente bağlantılı işlerinin oranını artırmayı hedeflemektedir. Hava kargo hizmetlerini özellikle otomotiv sektörüne sunan OMSAN, uygun altyapısı ve güçlü organizasyonu sayesinde önümüzdeki dönemde kombine taşımacılığa, üçüncü ülke hava kargo taşımacılığına ve yeni pazarlara yönelmeyi hedeflemektedir.

 

Şu anda IATA CASS sıralamasında kaçıncı sıradasınız? 2015 yılında ulaşmak istediğiniz aralık nedir?

 

OMSAN, 2014 yılı IATA CASS sıralamasında 42. sırada yer almaktadır. Yaptığımız entegre lojistik çalışmalar ile önümüzdeki dönemde daha iyi bir sıralama sonucuna ulaşmayı hedefliyoruz.

 

Forwarder networklerine olan bakış açınız nedir? Biliyorsunuz bazı forwarderler bu oluşumlara daha fazla kaynak ayırarak tekelleşme veya daha fazla talep yaratma yoluna gidiyor. Bu durumun networklerin işleyişine zarar vereceğini düşünüyor musunuz?

 

Forwarder networklerini faydalı buluyoruz. Bu networkler yerel firmalar için bir değer yaratmakta olup özellikle son yıllarda daha profesyonel yönetildiklerini izliyoruz. Biz de her yıl üyesi olduğumuz uluslararası bir networkun konferanslarına katılıyor ve tüm dünyadaki iş ortaklarımız ile bir araya geliyoruz. Özellikle bu konferansların dünyanın her noktasından acenteleri bir araya getirmesi hem maliyet hem de zaman açısından fayda sağlamaktadır. Konferanslar sonrasında hem yeni işbirliklerinin kurulması hem de süregelen ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik olumlu yansımalarını görmekteyiz.

 

Bazı forwarderların networklere daha fazla kaynak ayırması sonucunda daha fazla fayda elde etmesini de doğal karşılıyoruz. Günümüz ticari şartlarında ne kadar çok kaynak ayırıp ne kadar çok yatırım yaparsanız o kadar çok fayda sağlamanız da kaçınılmaz bir gerçek.

 

Üyesi olduğunuz forwarder networkleri var mıdır? Bize tecrübelerinizden bahseder misiniz? Katılmayı düşündüğünüz başka forwarder networkler var mıdır?

 

OMSAN 2012 yılında, uluslararası lojistikçileri bünyesinde barındıran ve dünyanın en etkin küresel ağlarından biri olan WCA (World Cargo Alliance) Family of Logistics Network üyesi olmuştur.

 

OMSAN, bu üyelik ile beraber, dünyanın her yerinde konusunda uzman acentelerle kuracağı etkin iletişim ve iş ortaklığı sayesinde müşterilerine daha yaygın bir coğrafyada, daha hızlı ve kaliteli hizmet vermektedir. Özellikle her yıl düzenlenen konferanslara katılarak iş ortaklarımızla ilişkilerimizi daha da güçlendirmekte ve bunun iş sonuçlarımıza olumlu yansımalarını görmekteyiz. Ayrıca OMSAN olarak E-AWB girişlerimizi de WCA’ye bağlı WIN Network üzerinden yapmaktayız.

 

Atatürk Havalimanındaki uçak park yeri ve kapasite sorunu nedeniyle inşa edilen yeni acenteler hanına taşınılması gündemde. Bu değişiklik nedeniyle ofis kiraları konusunda bir maliyet artışı söz konusu olacak. Konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Söz konusu değişikliğin, hali hazırda zaten düşük kar marjlarıyla çalışmak zorunda kalan firmaların maliyetlerini daha da yukarıya çekeceği düşünülmektedir. Bu da tabii ki zorlayıcı bir başka unsur olarak karşımıza çıkacaktır.

 

E-Freight projesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkiye’de hem ithalat hem de ihracatta tam anlamıyla ne zaman uygulamaya geçeceğini düşünüyorsunuz?

 

Hava kargo operasyonlarının tamamen elektronik ortamda yapılmasını öngören e-freight projesinin Türkiye için önemli olduğunu ancak mevcut altyapı ve teknik yetersizlikler sebebiyle zamana ihtiyaç olduğu öngörülmektedir. OMSAN, her türlü teknolojiyi bünyesine en kısa sürede adapte edebilen esnek bir şirket olarak,  2013 sonu itibariyle elektronik konşimento "e-AWB” sistemini kullanmaya başlamıştır. "e-AWB” sistemi, operasyonel maliyetleri düşüren, hava kargo teslim sürelerini hızlandıran ve doküman kayıplarından kaynaklanan gecikmeleri önleyen kağıtsız ve eksiksiz iş süreçlerine imkan vermiştir.

 

THY’nin acentelere uyguladığı teşvik politikası hakkında ne düşüyorsunuz? Mevcut uygulaması ile yüksek teşvik elde eden acentelerle rekabet konusuna nasıl çözüm getirmeye çalışıyorsunuz?

 

THY’nın son dönemlerde teşvik politikasında değişiklikler yaparak farklı kriterleri de gözetmeye ve ayrıca spot taleplere de cevap vermeye başlamasını olumlu olarak değerlendiriyoruz. OMSAN olarak her zaman kaliteli rekabeti destekliyoruz. Ancak nitelikli rakipler ile sektörün daha ileriye gideceğine inanıyoruz. Bu bakış açısıyla OMSAN, Hava Kargo’da butik hizmet veren bir firma olarak müşterilerine eşsiz bir müşteri deneyimi sağlamaktadır.

 

Sizce Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı sektörünün gelişimini engelleyen sorunlar nelerdir? Bu sorunlara olan çözüm önerileriniz nedir?

 

Türkiye’de hava kargo sektörünün, altyapıdaki yetersizlikler ve bürokratik sorunlar nedeniyle hizmet kalitesinde olması gereken noktada henüz olmadığı değerlendirilmektedir. Bu sorunlar sadece hava kargo taşımacılığını değil, diğer tüm taşımacılık türlerinin gelişimini de etkilemektedir. Altyapı sorunlarının çözülmesi, bürokratik işlemlerin iyileştirilerek hızlanması ve hava kargo taşımalarına uyumlu hale getirilmesi sektörümüz daha ileri bir konuma getirecektir.

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız