FİLİZ : SEKTÖRÜN HİZMET ANLAYIŞI DEĞİŞMELİ
2003 yılında nakliye odaklı bir firma olarak kurulan ancak geçen süre zarfında bir grup şirketine dönüşen Merkür Group CEO’su Sn. Güler Filiz ile röportaj gerçekleştirdik.
11.09.2014 Perşembe

MERKÜR GROUP CEO’SU GÜLER FİLİZ:  SEKTÖRÜN HİZMET ANLAYIŞI DEĞİŞMELİ

 

2003 yılında nakliye odaklı bir firma olarak kurulan ancak geçen süre zarfında bir grup şirketine dönüşen Merkür Group CEO’su Sn. Güler Filiz ile röportaj gerçekleştirdik.

 

Turizm, Havacılık, Charter ve Kargo alanlarında faaliyet gösteren Merkür Group, düzenli kargo charter servisleri bulunan lider brokerlik şirketlerinden. Ayrıca IATA Agency olarak faaliyet göstermesinin yanı sıra GSA ( General Sales Agency) olarak da hizmet veriyor. Merkür Group CEO’su Güler Filiz; sektörün gelişimi konusunda öncelikle hizmet anlayışının değişmesi gerektiğini vurguladı.

 

Bize Merkür Group’un kuruluş öyküsünden ve faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz?

 

Merkür 2003 yılında kuruldu. Kurulduğunda sadece uluslararası nakliye hizmetleri vermek üzere planlanmıştı. Ancak 2006 ve sonrasında önümüze çıkan fırsatlar ve işimizin doğal gelişimi içerisinde önce Havacılık ve Uçak kiralama sonrasında da Turizm faaliyetlerimizi ekledik. Şu an 4 alanda faaliyet göstermekteyiz.

 

Charter konusunda iddialı bir firmasınız. 2014 yılında gerçekleştirdiğiniz kargo charter sayısı nedir?

 

Yılbaşından bu yana toplam 93 charter yaptık, bunların 73 tanesi kargo uçuşu.

 

Ne zaman IATA Agency oldunuz? 2014 yılı performansınızı rakamlarla ifade etmek gerekirse sıralamanız, taşıdığınız tonaj ve hedefleriniz nelerdir?

 

2011 yılı Aralık ayından itibaren IATA acente olarak faaliyet göstermeye başladık. Şu an için istanbul ve antalya da şubelerimiz bulunmaktadır. Şubeleşmeyi öncelikle Ankara olmak üzere büyütmeyi hedeflemekteyiz. 2014 yılında en son verilere göre yaklaşık 700 ton ile 32. sıradayız.

 

Merkür Group bir IATA Agency olarak hangi pazarlar ve alanlarda daha güçlüdür?

Orta Asya – Ortadoğu - Kuzey ve Orta Afrika pazarında daha güçlü olduğumuzu belirtebiliriz. Sektör olarak ise inşaat ve tekstil alanında daha aktif durumdayız.

 

THY’nin acentelere uyguladığı teşvik politikası hakkında ne düşüyorsunuz? Mevcut uygulaması ile yüksek teşvik elde eden acentelerle rekabet konusuna nasıl çözüm getirmeye çalışıyorsunuz?

 

Teşvik acenteler için TK nezdinde acente performansının değerlendirildiği ve ödüllendirildiği bir sistem ve esas itibariyle iyi de tasarlanmış bir sistem. Önemli olan skalayı muhafaza etmek hatta artırmak. Rekabeti zorlayan sistemin kendisi değil bunun sektördeki kullanım şekli. Bunun için yapılacak bir şey yok tabi. Bu yolu seçenler devam edebilir. Ancak biz en nihayetinde bir servis şirketiyiz, farkımızı hizmetimizle göstereceğiz, teşviği bir indirim malzemesi haline getirme konusu sürdürülebilir bir politika değil.

 

E-Freight hakkındaki çalışmalarınız nelerdir? Sizce Türkiye tam anlamıyla ne zaman bu sisteme hazır olur?

 

E-freight için sektörün gelişimini yakından takip etmekteyiz. Biz kendi açımızdan kullanacağımız yeni sisteme entegre edeceğimiz program ile E-Awb geçiş sürecimizi de tamamlamış olacağız. Multilateral anlaşmamız zaten mevcuttur. E-freight için Türkiye’nin önümüz de ki 2 yıl içerisinde hazır olmasını umuyoruz.

 

Hangi havayollarının GSA’liğini yapıyorsunuz? Bu havayolları ile müşterilerinize ne servisler sunuyorsunuz?

 

Afrıqiyah Airways, Libyan Airlines, Ghadames Air Transport ve Air Arabia’nın GSA’lığını yapmaktayız. Söz konusu havayolları ile acentelere kargo ve bilet için hizmet sunulmaktadır.

 

Libya’daki olaylar malumunuz? Çatışmaların bitip havayolu servilerinin normalleşeceği tarihe dair bir öngörünüz var mıdır?

 

Maalesef bir öngörü de bulunmak pek mümkün değil. Sadece temenni de bulunabiliyoruz. Libya pazarı Türkiye için büyük bir pazar. Hem inşaat hem bavul ticareti aynı zaman da gelen yolcu açısından turizm sektörü için iyi bir pazardır. Bu nedenle olayların bir an önce durulması ve ülkenin normale dönmesini umuyoruz.


Sizce sektörün gelişimini engelleyen sorunlar nelerdir? Bu sorunlara olan çözüm önerileriniz nedir?

 

Sektörün gelişimi konusunda öncelikle hizmet anlayışının değişmesi gerek. Şu an fiyat ve vade çıkmazında süren müşteri kapma savaşı, buna rağmen müşteri tarafında yaşanan tahsilat sıkıntıları herkesi zora sokmakta. Bu yıl içinde IATA acente sayısında çok ciddi bir değişiklik olmadı. Olan birkaç artış da yabancıların Türkiye pazarına giriş yapmalarından mütevellit bir artış. Lokal acentelerin üstünde durmaları gereken noktalardan biri de bu. Bir şekilde globalleşme ve kültürel değişim. 

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız