IRAK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR!
Atlasjet Kargo Direktörü Şebnem Saylı : Irak bizim için önemli bir pazar!
01.09.2014 Pazartesi

Türk Havacılık sektöründe 2001 yılından beri faaliyet gösteren yolcu alanında birçok başarıya imza atan Atlasjet, kargo tarafında da aynı ivme ile hareket ediyor. Hava Kargo Taşımacılığındaki faaliyetleri ve hedefleriyle ilgili Kargo Direktörü Sn. Şebnem Saylı ile röportaj gerçekleştirdik. Irak gibi iç karışıklığın baş gösterdiği ülkelere uçuşları bulunan ve uçuşlarına ara vermeden devam ettiğini söyleyen Saylı; kendileri için Irak’ın önemli bir Pazar olduğunu iletti.

 


Bize kendinizden ve kariyerinizden bahseder misiniz?

 

Ben 1993 yılında İstanbul Üniversitesi, İletişim Fakültesinden mezun oldum. 1994  yılında Türk Hava Yolları Kargo Departmanında çalışmaya başladım ve bu tarihten sonra da hava kargo sektöründen hiç kopmadım. Türk Hava Yolları Kargo departmanında 2000 – 2011 yılları arasında Kargo Sektörel İlişkiler Müdürlüğü, Kargo Satış ve Pazarlama Müdürlüğü, Kargo Satış ve Acenteler Müdürlüğü pozisyonlarında yöneticilik yaptım. 2011-2012 arasında Qatar Havayolları Doha Merkezinde Kargo İş Geliştirme Müdürlüğü görevini yürüttüm.

 

Haziran 2013’te Atlasjet ailesine katıldım ve Ekim 2013’ten bu yana Atlasjet’in Kargo Direktörü olarak görev yapıyorum.

 

Atlasjet’in filo yapısı ve uçuş yaptığı destinasyonlar nelerdir? Müşterilerinize hangi destinasyonlarda ne tür servisler (PER, DGR, AVI, HUM,VAL veya kapasite vb.) sunabiliyorsunuz?

 

Havayolumuz 1 adet A319, 5 adet A320 ve 13 adet A321 olmak üzere 19 adet uçak ile operasyonlarını yürütmektedir.

 

İç hatlarda İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Adana, Antalya, İzmir, Bodrum, Dalaman ve Gaziantep’e tarifeli seferlerimiz var. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan da Bodrum, Dalaman, Antalya’ya tarifeli sefer yapıyoruz.

 

Dış hatlarda İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Erbil, Süleymaniye, Tahran, Kuveyt, Ercan, Tiflis ve Londra’ya, Sabiha Gökçen Havalimanından ise Ercan ve Mikanos’a tarifeli seferler yapıyoruz.  

 

Tüm iç ve dış hat noktalarımıza, tüm özel kargolar dahil olmak üzere, yolcu uçağında taşınabilecek her türlü kargoyu taşıyoruz.

 

Kuveyt uçuşlarınız yeni başladı ve Kuveyt pek de bakir bir havalimanı değil. Direkt ve aktarmalı servis veren birçok havayolu var. Rakipleriniz karşısında nasıl farklılaşmayı planlıyorsunuz?

 

Kuveyt seferlerimizde de hizmet verdiğimiz tüm noktalarda olduğu gibi hızlı ve kaliteli hizmet sunmaya odaklandık.

Atlasjet, her şeyden önce basit ve etkili bir işlem akışı ile dinamik yapısını korumanın avantajına sahip. Hızın öne çıktığı bu sektörde hızlı karar almak ve hızlı uygulamaya geçmek bir adım önde olmanızı sağlıyor. Hantal olmayan bu yapı aynı zamanda müşteri ihtiyaçlarına göre hizmet üretmenize de imkan veriyor. Kuveyt için de hedefimiz bu yapıyı muhafaza etmek.

 

Irak’taki destinasyonlar da geçmişten gelen bir tecrübeniz var. Irak’taki karışıklıklardan Erbil ve Süleymaniye uçuşlarınız nasıl etkilendi? Taşıdığınız kargo hacmi düştü mü?

 

Irak bizim için önemli bir pazar. Biz şimdiye kadar hiçbir uçuşumuzu iptal etmedik, hem Erbil hem de Süleymaniye uçuşlarımız planlandığı gibi devam ediyor.

 

Irak’tan yakıt temininde yaşanan güçlükler tüm havayollarını olduğu gibi bizi de gidiş-dönüş yakıt alımına mecbur etti, kargo kapasitemizde bir miktar düşüş oldu. Ancak, tüm operasyon birimlerimizin koordinasyonu ve önceden planlama sayesinde bu sorunun üstesinden geldik ve Irak varışlı kargo taşımalarına kesintisiz devam ediyoruz.

 

Atlasjet UA’daki yatırımlarınız ve kargo konusundaki hedefleriniz nelerdir? Ukrayna ile ilgili başka projeleriniz var mıdır?

 

Ukrayna, Atlasjet’in yaklaşık 2 yıldır hazırlandığı bir pazar ve bu projeye 10 milyon doların üzerinde yatırım yapıldı. Atlasjet Ukrayna’nın şu an filosunda 2 uçak bulunuyor ve yakın ve orta vadede filonun büyütülmesi planlanıyor. Bölge yalnızca yolcu değil kargo açısından da gelecek vadeden bir pazar. Biz kargo olarak satış ve pazarlama yapılanmamızı tamamlamak üzereyiz. Ukrayna çıkışlı kargo kapasitesinin optimum kullanımı için tecrübeli ve bölge pazarına hakim bir Genel Satış Acentesi ile çalışacağız. Ukrayna, Türkiye çıkışında da talep gören bir pazar. Burada da yapmış olduğumuz anlaşmalar ile her iki bacakta da tatmin edici doluluk oranları yakalayacağımıza inanıyoruz.

 

İhracat Antrepolarının, havayollarıyla yaptığı anlaşma gereği ihracatçı firmalardan tahsil ettiği antrepo giriş ücreti sorunu var. Bu konuda bayrak taşıyıcı havayolu, ihracatı teşvik etmenin yanı sıra başka imkânlarından dolayı muafiyet sağlıyor ve hafif kargolarda avantaj elde ediyor. Bu duruma yönelik çalışmanız mevcut mu?

 

Her taşıyıcının kendine özgü avantaj ve dezavantajları var. Biz ekibimiz ve çözüm ortaklarımız ile hızlı ve proaktif bir iş akışı oluşturduk. Bu sayede müşteriye özel çözümler üretebiliyor ve her bir gönderinin çıkıştan varışa kadar her aşamada takibini sağlayabiliyoruz. Bu da bizim avantajımız. Tüm servis sağlayıcılarımızla birlikte bu hedefe yönelik çalışıyoruz ve aldığımız olumlu geri bildirimler de bizi memnun ediyor.

 

3. Havalimanına geçiş sürecinde kargo açısından sıkıntıların yaşanacağını düşünüyor musunuz? Sizler bu süreçte neler yapmayı planlıyorsunuz?

 

Proje hayata geçene kadar tüm altyapı hazır hale getirilecektir. Proje oluşturulurken sektör ihtiyaçlarının gözönünde bulundurulacağını düşünüyorum. Bu nedenle herhangi bir sıkıntı ile karşılaşılacağını zannetmiyorum.

 

Hizmet verdiğiniz geliştirmek için interline anlaşma yaptığınız havayolları var mı? Bu anlaşmalarla verdiğiniz servisler nelerdir?

 

Atlasjet, MITA (Multiletaral Interline Traffic Agreements) üyesidir. Bu nedenle diğer tüm MITA üyesi havayolları ile bu anlamda iş birliği içerisindeyiz. Birlikte çalıştığımız havayollarına tüm iç ve dış hat seferlerimizle taşıma hizmeti verdiğimiz gibi, diğer havayollarının sağladığı kapasiteleri kullanarak havayolumuzun ulaşım ağını da genişletmiş oluyoruz.

 

Biz iş birliği yaptığımız tüm havayollarını çözüm ortaklarımız olarak görüyor, bu tip ortak çalışmaların havayollarına avantaj sağlamanın ötesinde Türkiye hava kargo pazarının güçlenmesine de katkıda bulunacağına inanıyoruz.

 

E-Freight hakkında mevcut çalışmalarınız nelerdir? Söz konusu projenin Türkiye’de uygulanabilirliği konusunda düşünceleriniz nelerdir?

 

E- Freight projesinin gerekliliklerini karşılayabilecek bir servis sağlayıcımız ve IT ekibimiz var.

 

Baktığınızda tüm dünyada havayolları, yer hizmeti kuruluşları ve kargo acenteleri belli başlı programları kullanıyorlar ve bu programlar da elektronik olarak gerekli kabiliyete sahip. Tek anahtar gümrük mevzuatının ve sistemlerinin hazır olması. Bu gereklilik sağlandığı sürece elbette Türkiye’de de uygulanabilir.

 

Türkiye’de hava kargo taşımacılığının geliştirilmesi için neler yapılmalıdır? Mevcut sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?

 

Her şeyden önce tesis yetersizliğinden bahsetmek isterim. Sektördeki tüm kuruluşlar kendi imkanlarıyla en uygun yapılanmayı sağlayarak hizmet verebilmek çabası içerisindeler. Bu sektörün parçası olan her kurumun (havayolları, yer hizmeti kuruluşları, hava kargo acenteleri v.b.) ihtiyaçlarına cevap veren, günümüz teknolojisi ile hizmet veren bir kargo terminali ihtiyacı aşikardır.

 

 

Ayrıca, tüm taşıma modlarının (havayolu, denizyolu, raylı sistemler, v.b.) entegre hizmet verebilecek duruma gelmesi de sektörün gelişmesi için önem taşıyor. 

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız