FİLİZ BAYÜLGEN RÖPORTAJI
Sdt Lojistik Hava Kargo Müdürü Filiz Bayülgen : Iata Agency Olmak İçin Alt Yapı Çalışmalarımızı Sürdürmekteyiz.
01.09.2014 Pazartesi

Logitrans Lojistik Ödüllerinde Yılın Havayolu Lojistik Yöneticisi ödülünü alan SDT Lojistik’in ortağı olmasının yanı sıra Hava Kargo Müdürü olan Filiz Bayülgen ile röportaj gerçekleştirdik. Müşterilerine farklı bir hizmet anlayışı ile servis verme arzusunda olduklarını belirten SDT Lojistik Hava Kargo Müdürü Filiz Bayülgen sektör hakkındaki öngörülerini iletti.

 

 

Bize kendinizden ve kariyerinizden bahseder misiniz?

 

 

İlköğretim ve lise tahsilimi İstanbul’da tamamladıktan sonra Trakya Üniversitesi Gümrük işletme bölümünden 1991 yılında mezun oldum. Türkiye’nin ilk IATA üyelerinden olan Türksped firmasında lise stajımı tamamlamam ile birlikte lojistik bilgi ve ilgim başlamış oldu. Üniversite zamanlarımda Gümrük Bakanlığından kazandığım eğitim bursunu kabul etmeyip, kendi imkanlarım ile eğitim hayatımı tamamladım.

 

 

21 yaşında genç yönetici olma yolunda ilk girişimimi Onur Air’in Hava Kargo departmanın da başlattım. Uzun bir süre havayollarında görev aldıktan sonra hava kargo taşımacılığının forwarderlarından Turkotrans şirketinde Hava İhracat Sorumlusu olarak görev aldım. Bir sonraki çalışma alanım forwarder olan ATA Freight şirketinin kuruluşundan itibaren Satış ve Pazarlama Sorumlusu olarak görev almam olmuştu.

 

 

Lojistik ile başlayan iş serüvenim Hava Kargo ve bu sektörün çeşitli kademelerinde faaliyetlerde bulunmamın akabinde 2008 yılında SDT Lojistik firmasını ortak olmam ile beraber günümüze dek devam etmektedir.



SDT Logistics’in kuruluş serüveni ve faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

 

 

Sdt Lojistik, farklı bir hizmet anlayışı sunmak, lojistik sektöründe alışagelmişin dışında bir tarz oluşturma gayesi ile 2006 yılında kuruldu. Havayolu, denizyolu ve lojistik hizmetler şeklinde üç ana başlık altına toplayabiliriz.
 


Sdt lojistik  Havayolu taşımacılığında geniş ve güçlü acente ağımız ile minimum kargodan charter uçak yüklemlerine kadar dünyanın her noktasından, her noktasına tüm havayolu taşımacılığı ihtiyaçlarına anında ve etkin çözümler üretmekteyiz.
 


Konsolide servis, fuar organizasyonu, charter uçak servisi, proje taşımacılığı, transit taşımacılık, bozulabilir ve değerli kargo  ve askılı konteyner taşımacılığı olarak sıralayabiliriz.


 
Denizyolu taşımacılığında Türkiye ve diğer dünya limanlarına haftalık düzenli çıkışlarla konteyner taşımacılığı ve forwarding hizmetleri sunmaktayız. Hizmetlerimizden bazıları FCL/LCL konteyner taşımaları, Türkiye aktarmalı transit taşımalar, özel konteyner seçenekleri ile (opentop, flatrack, reefeer, ısotank) proje taşımacılığı olarak sıralayabiliriz.

 

 

Hava Kargo Taşımacılığı alanında müşterilerinize verdiğiniz servisler nelerdir?

 

 

Havayolu Taşımacılığı diğer taşıma şekillerine göre daha hızlı ve teslim süresi daha kısa bir taşımacılık şekli olduğundan, beraberinde iyi bir organizasyon, iyi bir zaman planlaması ve taleplere anlık cevap vermek gibi zorunlulukları da getirmektedir.

 

 

SDT Lojistik olarak, minimum kargodan charter uçak yüklemelerinize kadar dünyanın her noktasından her noktasına tüm havayolu taşımacılığı ihtiyaçlarınıza anında ve etkin çözümler üretmekteyiz.

 

 

SDT Lojistik bünyesindeki uzmanlarımız müşteri ihtiyaçlarına karşılık gelen hava taşımacılığı ürünlerini tespit ederek her türlü koşul için lojistik çözümler üretir. Ekibimiz daimi bir şekilde yeni ürün ve fikir arayışlarını sürdürerek ürün çeşitliliğimizi arttırmaya ve müşterilerimiz için yenilikçi uygulamalar geliştirmeye devam ediyor.

 

 

Bunların yanı sıra diğer faaliyetlerimizi şu şekilde sıralayabiliriz;

 

* Havalimanından Havalimanına teslim
* Havalimanından Kapıya Teslim
* Charter (Uçak Kiralama)
* Canlı Hayvan Taşımacılığı
* Tehlikeli Madde Taşımacılığı
* Kapıdan Havalimanına
* Kapıdan Kapıya
* Gümrükleme dahil Kapıya teslim
* Kombine taşımacılık (Deniz + Hava, TIR + Hava )
* Konsolidasyon

 

 

 

İlerde "IATA Agency” olmayı planlıyor musunuz?

 

 

Ekonomiler büyüdükçe lojistik sektörü de büyüyor. Ekonomik büyüme ile birlikte mutlaka lojistik altyapının çeşitlendirilmesi, inovasyona önem verilerek teknik altyapının geliştirilmesi ve dünya dinamiklerinin çok iyi takip edilmesi gerekiyor. Türkiye zaten tüm bu alanlarda en başarılı ülkelerden birisi.

 

 

Bu süreçte SDT Lojistik olarak IATA Agency ünvanını yakalamak, müşterilerine global çapta hizmetlerini en iyi seviyede sürdürmek adına gerekli alt yapı çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu üyelik bizler için koruyucu politika özelliğini taşımaktadır.

 

 

Emirates ve Air France’dan sonra yakın zamanda Saudia Cargo yakıt ve güvenlik (FSC ve SSC) masraflarını hacimsel ağırlıktan almaya başladı. Navlun maliyetlerinin artması anlamına gelen bu durumun sektörü nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?

 

 

Yabancı uçak şirketlerinin hava kargo taşımalarındaki ek yakıt ücretinin tartı ağırlığı yerine hacim ağırlığı üzerinden hesap etmesi durumu; Türkiye'nin ihracat hacmini zedeleceği düşüncesindeyim. Havayollarının birbirinden farklı yakıt ve güvenlik uygulaması piyasa dengesini bozabileceği gibi karışıklığa da neden olabilecektir. Hali hazırda 'actual weight' değerinin baz alınması doğru bir hesaplama çizelgesi olduğu kanaatindeyim. Türk Havayollarının bu konuda ki istikrarı ve destekçi tavrını da kaybetmeyeceği gerçeği de mevcut görünmektedir.

 

 

3. Havalimanının ihale ve projelendirme sürecinde hava kargo taşımacılığına gereken önem verildiğini düşünüyor musunuz? 3. Havalimanına hava kargo taşımacılığı adına ne tür eklemeler yapılmalı?

 

 

Dünyanın ve Avrupa’nın önde gelen havalimanlarından biri olan Atatürk Havalimanı transfer noktası haline geldi. Yıllık yolcu trafiği 45 milyonu aşması nedeniyle uçuş trafiğinde darboğaza neden olmaktadır. Bu artış nedeniyle inişlerde ve kalkışlarda yaşanan beklemeler hem gelir kaybına hem de hizmet kalitesine olumsuz etki etmektedir. Tüm bu ve benzeri olumsuz bir o kadar da gereklilik içeren tablo, 3. Havalimanının ülkemizin stratejik konumuna renk katacağı görüşündeyim.

 

 

Bir çok özellikler ile donatılacak olan Yeni İstanbul Havalimanı, kargo hizmetlerinde de önemli rol oynayacağını umuyoruz. Yeni bir ekosistem bizleri beklemektedir.

 

 

IATA’nın E-Freight Projesi ve Türkiye’de uygulanabilirliği hakkında ne düşüyorsunuz?

 

 

Günümüzde bilişim teknolojisindeki hızlı gelişmelerin sağlamış olduğu avantajlar, birçok sektörde olduğu gibi havacılık sektöründe de yoğun olarak kullanılıyor. Temelde hava taşımacılığının hizmet kalitesini artırmayı amaçlayan IATA’nın yolcu taşımacılığında e-bilet uygulamasında olduğu gibi, e-freight uygulamasında da beklentileri çok yönlüdür:  Kağıt dokümantasyon kullanımı kademeli olarak ortadan kalkarak maliyetleri düşürmek; hızlı ve doğru bilgi temini ile süreçlerin hızlanması; kağıt belgelerin arşivlerin saklanmasının yol açtığı arşiv yükünün asgariye indirilmesi; ortalama envanterin azalması; elle tekrardan yapılan bilgi girişlerinin minimuma indirgenecek olması nedeniyle de, hataların asgariye düşürülmesi vb.

 

 

Bürokratik işlemlerin asgariye inmesi ile hava kargo işletmelerinde verimlilik de olumlu etkilenecektir.

 

 

Ancak, e-freight uygulaması ile ilgili Türkiye’de gözden kaçırılmaması gereken en önemli hususların başında gümrük operasyonları gelmekte, hava kargo sektörü söz konusu operasyonlarda yasal çerçeve ile bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasını uyumlaştırma konusunda büyük sıkıntı çekmektedir. Gümrük altyapısı, mevzuatı, teknik ve idari mekanizmaları ile günümüzün ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeye gelmesi sağlanmalıdır.

 

 

Türkiye’de Hava Kargo Taşımacılığının gelişmesi için uygulamalarda ve mevzuatta ne gibi değişiklikler yapılmalıdır?

 

 

Havacılığın küresel olması sebebiyle ve bütün sistemin görünmez ipliklerle birbirine bağlı olduğu düşünülürse dikkat edilmesi gereken birçok husus mevcut.  Hızlı büyümeye bağlı olarak hava trafik yönetimi ve uçuş güvenlik kalitesinde ciddi sayıda uygunsuzluklar yaşanmasına gözlerden kaçmadığını görüşündeyim.  Yakıt fiyatlarının artışının 100 USD/varil sınırını aşmayacağı ve artan yakıt fiyatlarının diğer sektörlerdeki tüketimi de düşüreceği öngörmekteyim. Son olarak ; Havayolu stratejik ortaklıklarının ve düşük giderli havayollarının önümüzdeki bir kaç yıl içinde sivil havacılık sektörünü şekillendireceği kaçınılmaz görünmektedir.

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız