BOEING 10 YILLIK UÇAK SİPARİŞ TAHMİNİNİ YÜZDE 11 AZALTTI
Boeing, COVID-19 salgını nedeniyle, yeni sipariş uçaklar için 10 yıllık piyasa tahminini düşürdü. Uçak üreticisi, önümüzdeki 10 yıl boyunca havacılık ürünleri ve hizmetlerinin toplam piyasa değerinin, önceki tahmininden % 11 daha düşük olacağına inanıyor.
08.10.2020 Perşembe

Hem Airbus hem de Boeing gibi üreticiler için her zaman geleceğe bakmak önemlidir. Üreticiler, taleplere cevap verebilmek için, yaklaşan trendlere önceden tepki vermek isterler. Ancak, yarının tam olarak ne getireceğini kimse bilmediğinden, işler şu anda biraz karmaşık. Örneğin, geçen yıl havacılık endüstrisinin mevcut 2020 durumunun ne olabileceğini kimse düşünemezdi. 

 

Bugün Boeing, 2020’den 2030’a kadar önümüzdeki 10 yıl için uçak sipariş tahminini açıkladı. Üretici, mevcut pandeminin bir sonucu olarak rakamları düşürdü. Boeing, önümüzdeki on yıl içinde 18.350 yeni ticari uçağa ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyor. Bu geçen yılın tahmininden % 11 daha düşük. 

 

Pek çok havayolu birdenbire ne yapacaklarını bilmedikleri ellerindeki çok fazla uçakla karşılaştılar. İngiliz havayolu şirketlerinden British Airways ve Virgin Atlantic, Boeing 747’leri hurdaya çıkarırken, Alman rakibi Lufthansa A380′ leri bir daha asla uçuramayabilir. Havayollarının halihazırda çok fazla uçağı olduğundan, daha fazla sipariş vermeyi haklı olarak durdurmak zorunda kaldılar. 

 

20 yıl için ne düşünülüyor? 

 

Boeing, piyasa tahmininde önümüzdeki 20 yıla da bakıyordu. Üretici, 2039’da dünya havayolu filosunun 48.400 uçağa çıkacağını tahmin ediyor. Referans olarak, bugün küresel filoda yaklaşık 25.900 uçak var. Ek olarak üretici, Asya’nın bu artışın bir kısmına liderlik edeceğine ve bugünkü % 30’a kıyasla dünya filosunun% 40’ına tekabül edeceğine inanıyor. 

 

En büyük pazar, Boeing 737 MAX ve Airbus A320 gibi dar gövdeli, tek koridorlu uçaklar olacak ve önümüzdeki 20 yıl içinde 32.270 uçağa ihtiyaç duyulacak. Airbus geçtiğimiz günlerde bu ihtiyaca cevap verebilecek hidrojenle çalışan bir uçak için üç potansiyel tasarım ortaya çıkardı. 

 

Bu arada, uzun menzilli uçak yolculuğunun pandemiden kurtulması daha uzun süreceğinden, Boeing tarafından yalnızca 7,480 yeni geniş gövde, 2.430 bölgesel jet öngörülüyor, ancak sadece 930 kargo uçağına ihtiyaç duyulacak. 

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız