GÜMRÜK TİCARET BAKANLIĞI TACT FİYATLARI HAKKINDA GENELGE YAYINLADI
Uzun süredir ithalatçı firmalarının, hava kargo navlun bedellerinin IATA TACT fiyatları üzerinden hesaplanması yüzünden yaşanan mağduriyet hakkında genelge yayınladı.
29.03.2018 Perşembe

Yayınlanan genelge aşağıdaki gibidir.

 

Havayolu taşımacılığında navlun bedelleri ile ilgili olarak Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden; Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) kurallarına göre taşıyıcı firmaların acentelere düzenlediği ana konşimentolarda kayıtlı tutarlar ile aynı sevkiyata ilişkin acentelerin ithalatçılara düzenlediği ara konşimentolarda kayıtlı tutarlar arasında farklılıklar bulunduğu, İthalatçı firmaların ara konşimentodaki tutarların esas alarak navlun bedelini beyan etmelerine karşın, Gümrük idarelerince gümrük kıymetinin hesaplanmasında ana konşimentoda kayıtlı olurlar esas alınarak işlemlerin gerçekleştirildiği, ancak yükümlülerin ana konşimentodaki değerlerin IATA referans değerlerini (TACT) yansıttığı ve navlun olarak ödedikleri gerçek tutarın ara konşimentoda yer alan tutar olduğunu belirtmeleri nedeniyle gümrük kıymetinin belirlenmesinde bazı ihtilafların ortaya çıktığı anlaşılmaktadır.

 

IATA Türkiye Bölge Müdürlüğünün konuyla ilgili açıklamalarndan; "Hava Kargo Tarife ve Kurallarının (The Air Cargo Tarifi' and Rul. TA,)- hava kargoların nakliyesi ve kabulü için sektör, ülke ve taşıyıcı düzenlemelerinden oluşan bir kaynak olduğu. TA, Rates'in (ücret) ise en güncel sektör. taşıyıcı ve önceden kurgulanmış değerleri gösteren kapsamlı bir global ücret veri tabanı olarak hizmet ettiği. TACT'ın temel amacının IATA ''Çok Taraflı Hatlararası Ulaşım Anlaşmasını (MITA)- destekleme olduğu, "MITA" sisteminin herhangi bir şekilde beklenmeyen bu durumla karşılaşıldığında uluslararası hava kargonun global akışının bozulmasına veya durmamasına yardımcı olan emniyetli bir sistem sağladığı, TACT değerlerinin IATA Kargo Hizmetleri Konferansı Karar 660 uyarınca MITKya uygun olarak taşınan kargo yükleri için kullanıldığı, ancak TACT değerlerinin kullanılması zorunluluğunun bulunmadığı ve bu değerlerin ana konşimentoda -geçerli oran - applicable rate" olarak görünmesi gerektiğini beyan eden herhangi bir IATA Kararının da olmadığı anlaşılmıştır.

 

Yukarıdaki açıklamalar muvacehesinde; 

 

1) Hava taşımacılığında düzenlenen konşimentolar ile ilgili olarak; gümrük kıymetinin belirlenmesinde ara konşimento ve buna ilişkin &moda belirtilen tutum dikkate alınarak işlem yapılması.

 

2) Navlun bedelinin, eşyanın ağırlık, miktar ve benzeri ölçü birimleri ile oranla bir şekilde beyanname kalemlerine dağıtımının yapılması, uygun bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler
Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız