GÜNDEMİ SARSAN AHL KARGO OPERASYONUNDA KARAR ÇIKTI
OCAK 2011'de İstanbul AHL Kargo Gümrüğü merkezli yapılan büyük gümrük operasyonu sonrası açılan davada karar dün çıktı.
07.06.2016 Salı

Mahkeme, dönemin AHL Kargo Gümrüğü MüdürüHayrettin Eker, ile dönemin İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürü Coşkun Cihanoğlu'nun da olduğu 11 kişiye, çeşitli sürelerde hapis ve para cezası verdi. Dönemin İstanbul Gümrük Başmüdürü Lütfü Ekinci ile birlikte 35 sanık için de beraat kararı çıktı.

 

Ocak 2011'de yapılan ve aralarında gümrük memurlarının yanı sıra, işadamları ve gümrük müşavirlerinin de olduğu operasyon sonrası açılan davadakarar çıktı. 46 sanığın yargılamasını yapan Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 5.5 yıl geride kalan operasyon sorması kararını dün açıkladı.

 

MÜDÜRE 4 YIL 4 AY HAPİS

 

Mahkeme, birçok kez rüşvet aldığı belirlenen Hayrettin Eker'e 4 yıl 4 ay 15 gün hapis, 145 bin 820 TL de adli para cezası verdi. Eker'e, örgüt kurma suçundan ise beraat verdi.

 

MEMURLARA 3'ER YIL 1'ER AY

 

Mahkeme, gümrük memuru sanıklar Erkan Uzunalioğlu, İhsan Durmazer, Nevzat Tunçtürk, Barış Akgül ve Nazmi Çallıoğlu'ya ise, 3'er yıl 1'er ay 15'er gün hapis, 90'ar bin TL de adli para cezası verdi. Mahkeme, bir diğer sanık Ali Pembeci'ye 2 yıl 6 ay hapis, 30 bin TL de adli para cezası verdi.

 

SEKRETERE DE HAPİS CEZASI

 

Hayrettin Eker'in sekreteri Selda Özkan ile Önal Yılmaz ise 1'er yıl 8'er ay hapis, 20'şer bin TL de adli para cezası aldı. Mahkeme, dönemin İstanbul Gümrük Muhafaza MüdürüCoşkun Cihanoğlu ile polis memuru Mustafa Türker'e ise 2'şer yıl 1'er ay hapis cezası verdi.

 

ESKİ BAŞMÜDÜR İÇİN BERAAT

 

Mahkeme, bir bölüm sanık hakkında hapis cezası verirken, 35 sanık için ise beraat kararı verdi. Beraat kararı verilen isimler arasında, soruşturmanın 1 numaralı şüphelisi olarak adı geçen, dönemin İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci de yer aldı. Ekinci'nin yanı sıra, işadamları Yusuf Bulut Öztürk, Hüseyin Barlık ve çok sayıdamemur ile müşavir beraat kararı aldı.

 

ÜYE HÂKİMDEN İTİRAZ

 

Mahkemenin kararına, bir kısım sanık için ise karşı oy da kullanıldı. Üye hakim Uğur Taşal, Hayrettin Eker'e bir çok kez zarf içinde rüşvet verdikleri belirlenen, soruşturma sürecinde MNG Kargo yetkilisi Levent Aydemir, uçak yedek parça ithalatçısı Zeki Gümüş, Sistem Antrepo'nun ortağı Hüseyin Barlın, UPS antreponun gümrükleme işlemini yapan UGL firmasının sahibi Yusuf Bulut Öztürk'ün de ayrı ayrı cezalandırılması yönünde görüş beyan etti.

 

MASAK 'ŞÜPHELİ' HAREKETLER TESPİT ETTİ

 

Aynı soruşturma kapsamında açılan ve Bakırköy 26. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ise suç gelirlerinin aklanması iddiasına ilişkin yargılama yapılıyor. Anılan davada da 37 kişi ve 4 firma için dava açıldı. Bu davanın en önemli dayanağını ise, MASAK ve bilirkişi raporları oluşturuyor. MASAK raporuna göre, banka hesap hareketleri mercek altına alınan isimlerin önemli bir bölümünde şüpheli işlemler tespit edildi. Anılan davaya ilişkin yargılama devam ediyor.

 

Hurriyet

Anahtar Kelimeler
Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız