HAVA KARGO PAZARINDA REKOR BÜYÜME
Hava kargo sektörü son yılların en iyi performansını sergilemeyi sürdürüyor. IATA, hava kargo pazarının Haziran 2019’a kıyasla yüzde 9,9 büyüdüğünü açıkladı. Sektör ilk altı ayda yüzde 8 ile 2017’den sonraki en iyi sonucu elde etti.
29.07.2021 Perşembe

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Haziran ayında küresel hava kargo pazarının salgın öncesi döneme göre yüzde 9,9’luk bir iyileşme gösterdiğini bildirdi.
 

 

IATA’dan yapılan açıklamaya göre, ilk yarıyıl hava kargo büyümesi ise yüzde 8 oldu. Böylece sektör yıllık yüzde 10,2 büyüme kaydettiği 2017’den bu yana en güçlü ilk yarı performansı sergiledi.

 

 

Kargo ton-kilometre olarak ölçülen performansta bölgesel olarak Kuzey Amerikalı taşıyıcıları, büyümeye yüzde 5,9 puan katkıda bulundu. Orta Doğulu taşıyıcıları 2,1 puan, Avrupalı havayolları 1,6 puan, Afrikalı havayolları 0,5 puan ve Asya-Pasifik bölgesindeki taşıyıcıları 0,3 puan katkı yaptı. Latin Amerikalı taşıyıcılar ise büyümeyi desteklemedi ve toplamda 0,5 puan düşüş kaydetti.
 

 

Gövde altı kapasite düştü

 

 

Mevcut kargo ton-kilometresi cinsinden ölçülen toplam kapasite, yolcu uçaklarının devam eden yere indirilmesi nedeniyle Covid-19 öncesi seviyelerin (Haziran 2019) yüzde 10,8 altında kaldı. Gövde altı kapasitesi Haziran 2019 seviyelerine göre yüzde 38,9 düşerken, özel kargo uçağı kapasitesindeki yüzde 29,7’lik artışla kısmen dengelendi.

 

 

Temel ekonomik koşulların ve uygun tedarik zinciri dinamiklerinin, hava kargo için oldukça destekleyici olmaya devam ettiği belirtilen IATA açıklamasında, “ABD envanter/satış oranı rekor düzeyde düşük. Bu, işletmelerin stoklarını hızla yeniden doldurmaları ve bunu yapmak için genellikle hava kargolarını kullanmaları gerektiği anlamına geliyor” ifadelerine yer verildi.

 

 

Konteyner taşımacılığına kıyasla hava kargonun maliyet-rekabet gücü ve güvenilirliğinin iyileştiği hatırlatılan açıklamada, hava kargonun nakliyeye göre ortalama fiyatının önemli ölçüde düştüğü bildirildi.

 

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız