HAVACILIK SEKTÖRÜ YENİDEN ŞEKİLLENECEK
İstanbul Rumeli Üniversitesi Havacılık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Önen, havacılık sektörünün 2021 yaz aylarından itibaren yavaş yavaş toparlanacağını, 2022 yılından itibaren yeniden büyümeye başlayacağını söyledi.
11.12.2020 Cuma

Covid-19 salgını sebebiyle birçok sektör olumsuz etkilenirken, havacılık sektörü adeta hayatta kalma mücadelesi veriyor. Peki, salgın sonrası sivil havacılık sektörünü neler bekliyor? Geleceğin parlayan mesleği olan havacılıkta gençlerin tercihleri ne yönde?

 

 

İstanbul Rumeli Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Havacılık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Önen havacılık sektörünün geleceğine dair görüşlerini paylaştı.

 

 

Havacılık sektörünün en dinamik sektörlerden biri olduğunu, özellikle teknolojik değişikliklerin ve yeniliklerin en fazla uygulamalarının havacılıkta görüldüğünü ifade eden Önen, “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) raporlarına göre 2015’yılına kadar havacılık sektörü 2008’den bu yana ortalama her yıl yüzde 25 büyürken bu rakam 2015’den sonra yaklaşık yüzde 15’e kadar gerilemişti. 2019 ve 2020 yıllarında tüm Dünya’da yaşanan salgın nedeniyle havacılık sektörü bundan geçici bir dönem olumsuz etkilenmiş olsa bile 2021 yaz aylarından itibaren yavaş yavaş toparlanmaya başlayacak ve 2022 yılının ilk çeyreğinden itibaren küresel olarak tekrar büyümeye devam edecek olup bu büyümenin ülkemizde daha hazlı olması beklenmektedir” dedi.

 

 

İleriki dönemlerde havacılık alanında yeni yatırımlar olacak

 

 

Önen sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

“Salgın döneminde havayolu yolcu taşımacılığı ve uçuş okulları olumsuz etkilenmiş olmasına karşın havayolu kargo taşımacılığı, hava taksi ve ambulans hizmetleri ve iş amaçlı jet uçak bakım hizmetlerinin bu süreçten olumlu etkilendiği gözlemlenmiştir. Hâlihazırda 3 yeni hava taksi firması ruhsat aşamasında olduğu, yapımı devam etmekte olan birçok havalimanı da birkaç yıl içinde tamamlanacak olması ve ileriki dönemde havacılık alanında daha yeni yatırımların olacağını öngörmekteyiz.”

 

 

Havacılık mesleği gençleri cezbediyor

 

 

Havacılık mesleğinin gençleri cezbettiğine değinen Doç. Dr. Vahap Önen bunun nedenlerini ise şöyle sıralıyor:

 

 

“Dünya’da artan hava ulaşım talebi, ithalat ve ihracat malların taşınmasında hava kargo lojistik ağının daha çok kullanılması,  ürün ve hizmetlerin sağlanmasında ‘drone’ kullanımının devreye girmesi, sivil savunma sanayi sektörünün gittikçe büyümesi, özel iş amaçlı hizmet veren hava taksi firma sayılarının ve ambulans uçak hizmeti sayılarının yükselmesi, Asya, Afrika, Orta Doğrudan birçok ülkenin hava araçlarının bakım merkezi olarak ülkemizi seçmesi, yerli sivil uçak üretim projelerine yönelik parça üretim tesislerinin devreye girmesi, açılan yeni uçuş okulları, havacılık sektöründeki ücretlerin genel diğer sektör ortalamalarının üzerinde olması, mesleğin uluslararası alanda geçerliliği, yurt dışı çalışma imkânları, özel nitelikteki insanlarla birlikte çalışılması gençleri bu mesleğe cezbeden önemli noktalar olarak görülmektedir.”

 

 

Havacılık yönetimi mezunlarının çalışma alanları çok geniş

 

 

Önen, havacılık yönetimi bölümü mezunlarının ise uçuş yönetimi ile sınırlı olmayan sivil havacılıkla ilgili tüm kuruluşlarda şu alanlarda çalışabileceğini belirtti:

 

 

“Eğitim, insan kaynakları, müşteri ilişkileri, pazarlama, planlama, lojistik, satın alma, finans, güvenlik, emniyet, ekip planlama, tarife planlama hat yönetimi, gelir yönetimi, kargo depolama kabul-yükleme, ikram, yer hizmetleri, ramp hizmetleri, terminal hizmetleri, hava trafik, seyrüsefer, temsilcilik, gözetim, ikram gibi birçok farklı kuruluş ve bölümde çalışma yeteneğine sahiptirler. Bu nedenle havacılık yönetimi mezunları, hava alanlarında ve hava limanlarında ya da bunların dışında havacılıkla ilgili faaliyet süren bir özel sektör işletmesinde ve aynı zamanda kamu işletmelerinde de iş bulabilmektedirler.”

 

 

Geçtiğimiz döneme yönelik daha çok pilotaj, uçak teknisyenliği uçuş host(es) adayları havayollarına yönelik ağrılıkta olduklarına değinen Önen, “Son dönemlerde hava kargo, hava lojistik işletmelerine, hava taksi şirketlerine, genel havacılık işletmeleri, savunma sanayi, uçak ve “komponent” bakım kuruluşları, uçuş okullarında,  uçak malzemesi, parça, yedek parça, tamir,  tedarik-satın alma ve satış şirketlerinde Havacılık Yönetimiyle ilgili yer alan birçok pozisyon için çalışma alanlarına yönelimlerin arttığını görmekteyiz” diye konuştu.

 
Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız