DSV, PANALPINA’YI SATIN ALMA TEKLİFİNDE BULUNDU VE DİĞER TEKLİFLERİ TETİKLEYEBİLİR
Lloyds Loading List isimli web sitesinde yayınlanan habere göre “Danimarkalı lojistik hizmet sağlayıcısının (DSV) geçen yıl İsviçreli forwarder’a (Panalpina) yaklaşımı reddedilmişti, fakat bu kez sonuç daha az öngörülebilir olacak” yorumu yapıldı.
22.01.2019 Salı

Kıdemli analist Thomas Cullen’e göre, bu hafta DSV’nin İsviçreli forwarder Panalpina’yı satın alma teklifinin sonucu, Kopenhag merkezli lojistik sağlayıcısının İsviçreli rakibine geçen yılki yaklaşımına göre çok daha öngörülemez olacak, çünkü işin içinde yeni faktörler var.

 

CHF 170 hisse başına teklifi “deneme amaçlı” olarak tasvir eden Cullen, bu hareketin “pek bir sürpriz olmayacağını, çünkü geçen yıl Danimarkalı lojistik hizmet sağlayıcısının zaten İsviçreli forwarder’a yaklaştığını ve sonrasında şirketin yönetimi ve dominant hissedarı tarafından reddedildiğini” söylüyor. Yine de teklifin “baya bir heyecana ve Panalpina’nın hisselerinde bir fırlamaya sebep olduğunu” dile getiriyor.

 

“Fakat, bu satın almanın kesinlikle gerçekleşeceği varsayılmamalı. Bu anlaşma bazı kişilere hem stratejik hem de yatırımsal olarak mantıklı gelse de, Erns Goehner Vakfı (Panalpina’nın en büyük hissedarı) şimdiye kadar inatçı bir şekilde reddetti. Panalpina’nın %40’ından daha fazlasına sahip ve hiçbir zaman şirketi satma fikrine çekim hissetmedi.”

 

“Belki de bu yeni teklif, DSV’nin bu durumun değiştiği yönünde ve Vakfa karşı olan şiddetli eleştirilerin ve Panalpina’nın diğer hissedarlar tarafındaki yönetiminin fikir değiştiği yönünde olmasından hareketle yapılmıştır.”

 

Bu, geçen Kasım ayında Panalpina yönetim kurulu başkanı Peter Ulber’in şirketin Mayıs’taki bir sonraki Yıllık Genel Toplantısında yeni yönetim kurulu başkan seçimine katılmama kararına bir referanstır. Ulber, başkan yardımcısı Beat Walti ile birlikte sadece Panalpina yönetim kurulunda değil, aynı zamanda grubun ana hissedarı Erns Goehner Stiftung’un yönetim kurulunda da hizmet verdikleri için çıkar çatışması iddiasıyla bir hissedar tarafından şiddetli bir biçimde eleştiriye maruz kalmıştır. Geçen Kasım ayında alınan bu karar, lojistik yatırım analisti Jefferies’in grubun yatırım derecelendirmesini “satın al”a yükseltmesine ve Panalpina’nın devralınma olasılığı muhtemel bir hedef haline geldiği yorumunda bulunmasına sebep olmuştu.

 

Cullen şuna dikkati çekti: “Panalpina’ya yapılacak olası başka tekliflerin de söylentisi dönüyor. Söylentiye göre özellikle Kuehne + Nagel, İsviçreli rakiplerini satın almayla ilgileniyor.

 

“DSV’nin teklif ettiği fiyat 4,1 milyar dolar, ve bunun Panalpina hissedarlarına çok cömert gelmeyecek olan bir fiyat olduğu fikirleri belirtiliyor, böylece diğer potansiyel satın alıcılar cezbediliyor ve bir “teklif savaşı” tetikleniyor. DSV, güçlü kredi marjlarıyla birlikte yüksek oranda karlı bir şirket, fakat aynı zamanda satın alımlarına gerekenden fazla para ödememe konusunda da bir geçmişi var. Daha müsrif rakipleri tarafından basitçe dirsek yiyerek yollarından çekilebilir.”

 

Haber şu şekilde bitiyor: “Yine de, eğer DSV Panalpina’yı satın alma konusunda başarılı olursa, şirketin dönüşümüne devam edecektir. DSV’nin CEO’su Jens Bjorn Andersen’in dün Reuters ile yaptığı bir röportaja göre, birkaç yıl önce UTi’yi satın almak, ABD’nin yanında şirkete yeni bir dizi pazarda da mevcudiyet sağladı; fakat Panalpina, DSV’yi dünyadaki önder freight forwarderlardan biri olmaya fırlatmakla kalmaz, aynı zamanda şirketin Avrupa pazarına rizikosunu satışların %60 kadarına düşürür.”

 

DSV’nin bu hareketi, geçen yıl engellenmiş olan CEVA Logistics’i satın alma hareketinden sonra geliyor, ki CEVA Logistics bunun yerine konteynır sınıfı CMA CGM ile mevcut ortaklıklarını daha da sağlamlaştırmayı seçmişti. Fakat, Panalpina marjlarını ve kar seviyelerini yükseltme konusunda DSV ve Kuehne + Nagel gibi daha karlı akranlarına kıyasla sürekli zorluk çektiğinden dolayı geçtiğimiz yıllarda Panalpina’nın potansiyel bir devralma hedefi olması konusunda da çok tahmin oldu. Gerçekten de geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Kuehne + Nagel’in CEO’su, şirketin Panalpina’yı devralmaya ilgisi olduğunu belirtti, fakat şirketin kendi iradesi dışında dışarıdan yönetilmesi tarzında bir devralma girişiminde bulunmayacağını söyledi.

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız