TİCARET SAVAŞLARI HAZİRAN AYI KARGO BÜYÜMESİNİ YAVAŞLATTI
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Genel Müdürü ve CEO’su Alexandre de Juniac, Haziran ayında küresel hava kargo büyümesinin tekrar yavaşladığını açıkladıktan sonra yükselen ticaret gerilimlerinden endişe duyduğunu söyledi.
15.08.2018 Çarşamba

Talebe rağmen, kilometre başı yük (FTK), Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,7 yükselirken, 2018 yılının ilk yarısı için büyüme %4,7 seviyesinde kalarak 2017’deki büyüme oranının yarısından az gerçekleşti.

 

Juniac, “Biz hala yıl boyunca %4 civarında bir büyüme bekliyoruz, ancak dünya ticaretindeki problemler gerçek bir endişe kaynağı.” dedi.

 

“Ticaret savaşları asla kazanan yaratmaz. Devletler, refahın ekonomilere barikat kurarak değil, ticareti arttırarak geldiğini hatırlamalı.”

 

Mevcut kilometre başı yük (AFTK) olarak ölçülen nakliyat kapasitesi, Haziran 2018’de %4,1 arttı, bu da Mart ayından bu yana her ay kapasitedeki büyümenin talep artışını aştığı anlamına geliyor.

 

Yavaşlama üç ana faktörden kaynaklanıyor: stoklama döngüsü 2018’in başında sona ermesi, küresel ticaret koşullarında yapısal yavaşlaması ve Nippon Cargo filosunun Haziran ayının ikinci yarısında geçici olarak hizmet vermemesi.

 

Her ne kadar de Juniac, hava kargosunun yükselen gümrük vergilerinden biraz yalıtılmış olduğunu söylese de, mevcut ticaret gerilimlerindeki herhangi bir kızışmanın “görünümü daha da kötü yönde değiştireceği” konusunda uyardı.

 

AIRWAYSHABER

 

Anahtar Kelimeler
Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız