HAVA KARGO TRAFİĞİ NİSAN AYINDA RAYINA OTURDU
Hava kargo taşımacılığı trafik artışı, Mart ayındaki “ilginç” performans kaybının ardından Nisan ayında tekrar eski hâline döndü.
07.06.2018 Perşembe

IATA tarafından yayınlanan son verilere göre kilometre başına taşınan ton (FTK) Nisan ayında %4,1 oranında arttı. Mart ayında bu oran son 23 ayın en düşüğü olan %1,8 olarak gerçekleşmişti.

 

Yüksek talebe karşı firmaların stoklarını artırdığı son dönemlerin olması, kötü hava koşulları ve Çin Yeni Yılı’nın etkileri, Mart ayı performansının sebepleri arasında gösterildi.

 

 

Yüksek talebe karşı firmaların stoklarını artırdığı son dönemlerin olması, kötü hava koşulları ve Çin Yeni Yılı’nın etkileri, Mart ayı performansının sebepleri arasında gösterildi.

 

Havayolu birliği her ne kadar Nisan ayındaki büyümeyi not etse de, büyüme seviyesi hâlâ 2017’deki %9’luk FTK seviyesinin altında.

 

IATA’nın yayınına göre de, stoklama periyodunun bitmesinin şirketlerin envanter ihtiyaçlarını karşılamak için yüksek talepleri karşılamasından dolayı bu zayıf büyüme yaşandı.

 

Ayrıca, Satın Alma Müdürleri Endeksi’nin (PMI) üretim ve ihracat emirleri, 2016’dan bu yana en düşük seviyeyi Nisan 2018’de gördü.

 

Yükleme faktörleri de geçtiğimiz ay boyunca baskı altındaydı. Arz %5,1 oranında arttı ve kargo yükleme faktörü %0,5’lik bir artışla %44,8’e yükseldi.

 

Geçen yıl aynı zamana göre bu dönemde, kargo trafiği %5,1’lik bir artış yaşadı.

 

IATA Genel Direktörü ve Yönetim Kurulu Başkanı Alexandre de Juniac şöyle konuştu: “Nisan ayı, Mart ayındaki ilginç yavaşlamadan döndü. Bu iyi bir haber. Tedbirli olarak optimist kalıyoruz ve bölgedeki talep artışının %4 civarında artacağını öngörüyoruz. Petrol fiyatı artış gösteriyor ve bu da korumacı retoriği birlikte getiriyor. Sınırlar, ekonomik ve sosyal gelişmeyi mümkün kılmak için insanlara ve ticarete açık. Kapalı olduğunda dezavantajlıyız.”

 

Bölgesel performansa baktığımızda, Asya-Pasifik havayollarına olan kargo talebi de iyileşme sürecinde. Nisan ayında %3,9’luk bir büyüme yaşandı ki geçen yıl aynı dönemde bu oran %6,7 idi.

 

Kuzey Amerikalı havayollarının kargo hacimleri de geçen yılın aynı dönemine göre Nisan ayında %3,2 oranında arttı. Geçtiğimiz aydaki talepten dolayı bu hız kesme yaşandı.

 

IATA: “Doların geçen yıl zayıflaması, hava ihracatlarına olan talepte patlama yaşattı. Ancak son zamanlarda dolar artıyor.” şeklinde görüş bildirdi.

 

Avrupalı havayolları da Nisan ayı için %2,4’lük bir kargo hacim artışı bildirildi. Önceki ayı ikiye katlayan bu artış sayesinde kapasite %4 oranında büyüdü.

 

IATA bu durumu şöyle yorumladı: “Euro kurunun güçlü olması ve Almanya’daki ihracat siparişlerindeki yumuşama, risk yönünü aşağı doğru çekiyor.”

 

Orta Doğulu taşıyıcılar da yıllık bazda en hızlı ikinci büyümeyi Nisan ayında yaşarken, bir önceki ayda %0,8 olan talepteki dikkate değer artış, geçtiğimiz ayda %7,3 olarak gerçekleşti.

 

Bu artışın ana sebebini IATA, kısa dönem trendindeki sağlam değişim olarak açıkladı.

 

Latin Amerikalı hava yolları da geçen ay boyunca %10,6’lık bir talep büyümesini tecrübe etti ve bu artışla bölge, dünya şampiyonluğunu iki ay üst üste yaşadı.

 

Bölgenin en büyük ekonomisine sahip olan Brezilya’da da talepteki artış son 18 ayda sinyallerini veren ekonomik düzelmeyi de bir anlamda tescilledi.

 

Son olarak Afrikalı taşıyıcılar da geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %5,6’lık kargo talep artışı gördü. Bölge Mart ayında %3,4’lük bir hacim azalması ancak %23’lük bir kapasite artışı yaşamıştı.

 

Anahtar Kelimeler
Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız