BRİSTOL KARGO UÇAĞI, 40 YIL SONRA YENİ ZELANDA’DAN EVE DÖNDÜ
Air Cargo Week’den James Muir’in haberine konu olan 40 yıldır Yeni Zelanda’da depoda bekleyen tarihi Bristol kargo uçağı, Birleşik Krallık’a yenileme için döndü.
10.01.2018 Çarşamba

Bristol Aerospace Şirketi tarafından imal edilen 170 tipi kargo uçağı, Yeni Zelanda’dan Bristol’a deniz yoluyla götürülmesinin ardından 4 Ocak’ta Kings Heavy Haulage yardımıyla Filton’daki Aerospace Bristol Müzesine taşındı ve yenilenmesi tamamlanana kadar Brabazon hangarında kalacak.

 

214 tane üretilen bu uçak, aslı bozulmadan kalan sadece 11 uçaktan biri ve Avrupa’da türünün tek örneği. 1954 yılında Yeni Zelanda’ya uçan kargo uçağı 1977 yılına kadar hava kuvvetlerine hizmet etti ve ardından Auckland yakınlarındaki Ardmore Field’da tutuldu.

 

Uçağın gövdesi 4 Ocak’ta taşındı ve beşer tonluk kanatlar aynı yolculuğu 5 Ocak tarihinde M5’in iki sırasını işgal ederek tamamladı.

 

Avon ve Somerset polisi, trafiğin nispeten daha az yoğun olacağı operasyon gecesinde gecikmeler olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

 

Uçağın halkın gösterimine sunulması ise montajın ve yenilemenin tamamlanmasına ve yeni hangar için maddi desteğin toplanmasına kadar mümkün olmayacak.

 

Bristol kargo uçağı 1945 ile 1958 yılları arasında üretildi ve burun kısmından araç ve büyük hayvan yüklemesine olanak sağlayan çift çeneli kapılarıyla ün saldı.

 

Superfreighter olarak bilinen Bristol’un genişletilmiş sürümü ise 1953 yılında Silver City Airways tarafından hizmete sunulmuştu.

 

170 tipi uçağın, yolcu taşıma versiyonu da Wayfarer adıyla üretilmişti.

 

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız