FREIGHTOS CEO’SU, ULUSLARARASI TİCARETİ SAVUNAN ENDÜSTRİ SESİNE KATILDI
Dünyanın önde gelen forwarder network ağı olan Freightos’un Ceo’su; ABD, Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Singapur, Vietnam ve Japonya’nın bulunduğu “Trans Pasifik Ortaklığı” ndan çıkacağı kesinleşen ABD’nin kararını yorumladı.
30.11.2016 Çarşamba

Freightos CEO’su Zvi Schreiber, Trans Pasifik Ortaklığının sona ermesini “Çin’e, Vietnam gibi hızla gelişmekte olan ülkelerin karşılığında bir göreve başlama töreni hediyesi” şeklinde yorumladı. Schreiber, vazgeçilen anlaşmanın ABD’yi dezavantajlı bir konuma getirip Çin’i güçlendirdiğini; bu durumun da direkt olarak yeni seçilen başkan Donald Trump’ın “Amerika’yı tekrar büyük yapma” kampanyasına zıt bir durum oluşturduğunu belirten endüstri liderlerinin arasına katıldı.
 

 

Aşağıda, Schreiber’inAmerika’nın liderliğindeki bir ticari rejimin Pasifik bölgesine getireceği faydaların altını çizen yorumlarını ve yerli ekonomiyi koruma ile sorumluluktan feragat etmenin zararlarının hem Amerika’nın ekonomisini hem de Amerika’nın hegemonyasının uluslararası sisteme vereceği zarara yönelik düşüncelerini okuyabilirsiniz:
 

Yeni seçilen başkan Trump, dün Trans-Pasifik Ortaklığını oval ofisteki ilk gününde iptal edeceğinin sözünü verdi. Bu sözü Çin’e, Vietnam gibi hızla gelişmekte olan ülkelerin karşılığında bir göreve başlama töreni hediyesi gibi anlamlandırabilirsiniz. Serbest ticaret anlaşması ve işçilik masraflarının yükselmesi üretim ve ihracatın Çin’den Vietnam gibi güneydoğu Asya ülkelerine kaymasına sebep olmaya devam ediyor. Güneydoğu Asya – ABD ticareti düşük masraflı işçilik ve nakliyattan faydalanıyordu ve şimdi serbest ticaret sözüne kurban veriliyor.
 

Küresel ticareti arttırmak yerine TPO’nun iptal edilmesi, üretim şablonlarının arttırılmasını engelleyecek, Çin’in ihracat endüstrisini destekleyecek ve Vietnam’ın hızla büyüyen ekonomisinin sürdürülebilirliğini sekteye uğratacak ki Vietnam’da gayri safi yurtiçi hasıla 2000 yılından beri tam beş kat arttı. Vietnam ve diğer ABD’ye ihracat yapan ülkeler TPO’nun yaptığı iyilikten tek başına faydalanmıyorlardı; ABD’nin Vietnam’a ihracatı da son on yılda %473 oranında artmıştı.
 

Kaynak bulmadan gümrüğe, kargo işlemlerine kadar kapsamlı bir alan olan şeffaf ticaret, küresel ekonominin mihenk taşıdır. Son beş yılda, ABD’ye Kuzey Amerikalı olmayan 10 ülke tarafından ihraç edilen 1,2 trilyon dolarlık ürün, TPO’nun iptali sonrasında Amerikalı tüketicilerin karşısına daha yüksek fiyatlarla çıkacak.
 

ABD içinde bile, TPO’nun iptali yarardan çok zarar getirecek. Amerikalı üreticiler yurt içi ekonomide rekabetin daha kolay olacağını düşünebilirler ama ihracatları (Son beş yılda, yaklaşık 900 milyar dolarlık ürün, TPO ortağı olup kuzey Amerika ülkesi olmayan yerlere ihraç edilmiş.) daha zor olacak.
 

Serbest ticaret anlaşmasının iptalinden yarar sağlayacak yegâne ülke hangisi dersiniz? Çin Halk Cumhuriyeti.

 

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız